Foto: PixabayFoto: PixabayHrvati i protuslovlja naziv je zbirke mikroeseja o odnosu Hrvata i nekih riječi s kojima žive. Donosimo esej na temu lijevo/desno.

Intelektualci misle da je to dihotomija, to jest dihotomija, i ljevica i desnica su žargon, kolokvijalni izraz za nekakvu političku orijentaciju.

Reći da u Hrvatskoj nema prave ljevice ili desnice zato što SDP i HDZ ne ispunjavaju uvjete za ideološki karakter je nonsens. U svakome društvu postoji polarizacija, jer svakog pojedinog čovjeka cijepaju protuslovlja kad on bilo što oko sebe analizira.

Osim toga, lijevo/desno nije samo dihotomija, već dijalektičko protuslovlje, kontinuum, jer kada dihotomija pojmova postane refleks pojava, onda pojave više nisu dihotomija jer apsolutno razdvojenih pojava nema, već se suprotnosti prožimaju i ništa nije samo lijevo ili desno, nego je nešto lijevo u odnosu na nešto manje lijevo, a u odnosu na nešto ljevije, ljevica skreće desno. Dakle ljevica i desnica su relativna pojava i pojam.

Politika je uljuđivanje ljudskog društva i otkad je politike, u društvu postoje oni kojima je dobro i oni kojima nije dobro. Jedni žele promjenu, drugi status quo. Ta tendencija razbija homogenost idealnih, teoretskih društava na dvije protuslovne struje. Razvojem političkog života razvija se svaka tendencija u političku ideologiju. Brojni ogranci rastućeg stabla društvenog života i brojni ideološki pupoljci shvaćanja, razdvajaju naraslu političku krošnju na "lijevu" i "desnu" sferu, baš kao što i svaki pojedini listić podijeljen na lijevu i desnu stranu u sebi čudesno sažima cijelo stablo.

Čovjek uljuđuje prirodu i ljude oko sebe, a društvo zauzvrat uljuđuje svoje pojedince. Taj mehanizam povratne sprege nalaže da u svakom pojedincu čuči ljevičar i desničar koji se aktivira kad mu je egzistencija ugrožena i aktivira se adekvatno subjektivnom razumijevanju zbivanja, subjektivnom znanju, političkom znanju, ekonomskom znanju, bilokakvom znanju koje pojedinac u sebi nosi o stvarnosti koja ga je napala.

lijevo_desno_copy40028.png
Svakog dana u sklopu H-Alterovog pojmovnika donosimo jedan mikroesej iz zbirke Borisa Kuglera pod nazivom Hrvati i protuslovlja.
Ključne riječi: pojmovi, lijevo, desno
< >
Vezane vijesti