Foto: PixabayFoto: PixabayHrvati i protuslovlja naziv je zbirke mikroeseja o odnosu Hrvata i nekih riječi s kojima žive. Donosimo esej na temu muško/žensko.

Osim muškarca postoji i Pravi Muškarac, osim žene, Prava Žena. Postoji biološka žena s uterusom i biološka žena bez uterusa, ali postoji i kulturološka Žena, naučena, kultivirana Žena. Žena pretvorena u Ženu odgojem i to je Pravo žensko čemu je pandan Pravo muško, oboje zaglupljeni primjerci čovječanstva.

Kulturna evolucija odgojila je i prilagodila sebi neke primjerke, neku podvrstu, a kako je Žena stoljećima sustavno marginalizirana uskraćivanjem lova, istraživanja, obrazovanja i ostalih životnih iskustava, ona nije ravnopravno sudjelovala u kulturnom oblikovanju svijeta te danas u Muškom svijetu ona nema što tražiti jer njemu ne pripada, osim ako se mimikrijom ne pretvori u Muško, opet nešto zaglupljeno stoljećima odgoja, ali za nijansu prilagođenije Muškoj stvarnosti.

musko_zensko_copy92184.png
Svakog dana u sklopu H-Alterovog pojmovnika donosimo jedan mikroesej iz zbirke Borisa Kuglera pod nazivom Hrvati i protuslovlja.
Ključne riječi: pojmovi, eseji
< >
Vezane vijesti