H-Alter
Foto: T.O.Foto: T.O.Hrvati i protuslovlja naziv je zbirke mikroeseja o odnosu Hrvata i nekih riječi s kojima žive. Donosimo esej na temu vrijednost/cijena.

Novac! Od svih apstrakcija najkonkretnija! Svemu određuje vrijednost, a sam je bez vrijednosti! Novac, od svih znakova najbezličniji, jer znači sve, i slobodu, sigurnost, udobnost, zdravlje, pa čak i ljubav. Ekvivalent je svemu što nije on sam. U totalu, više je novca u opticaju nego ikad prije, čak unatoč zakonitom i nezakonitom bogaćenju pojedinaca, pa čak i kad bi sišao k nama neki anđeo i sproveo red kao u nebeskoj Švicarskoj, opet bi morao na toj novčanoj osnovi zavladati neki oblik socijalizma jer bi morao zavladati neki oblik socijalne pravde. Neki oblik ravnomjerne distribucije novčane osnove prema prosjeku ljudskih potreba, a ne prosjeku ljudskih želja.

Što je matematički glupo i ekonomski je glupo. Ekonomija je primijenjena matematika i ono što je ekonomski glupo matematički može biti vrlo pametno.

kune_novac_budzet_banke_foto_to_copy25768.jpg
Svakog dana u sklopu H-Alterovog pojmovnika donosimo jedan mikroesej iz zbirke Borisa Kuglera pod nazivom Hrvati i protuslovlja.

 

Ključne riječi: pojmovi
< >
Vezane vijesti