filozofija.jpgJavna rasprava o Nacrtu Pravilnika o odgovarajućoj vrsti obrazovanja učitelja, nastavnika, odgajatelja i stručnih suradnika u školskoj ustanovi i učeničkom domu završila je jučer. Smatrajući problematičnim dijelove Nacrta koji propisuju odgovarajuću vrstu i razinu obrazovanja za izvođenje nastave filozofskih predmeta (Filozofija, Etika, Etika i kultura) u javnu se raspravu, argumentirano prosvjedujući, uključio veliki broj pojedinaca i institucija.

Kuda ide filozofija? Pitanje je to kojim se i H-Alter nedavno pozabavio. Ključne hrvatske institucije u polju filozofije jednodušne su u oštroj kritici predloženog Nacrta Pravilnika i u konkretnim prijedlozima za njegove izmjene.HFD smatra kako su odredbe Nacrta Pravilnika štetne za kvalitetu srednjoškolske nastave, kao i za položaj i razvoj filozofije kao znanstvenog polja humanističkih znanosti

Hrvatsko filozofsko društvo (HFD), Hrvatsko društvo za analitičku filozofiju (HDAF), Udruga za promicanje filozofije (UPF), Hrvatsko logičko udruženje (HLU), Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Odsjek za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Odsjek za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Odjel za filozofiju Sveučilišta u Zadru, Institut za filozofiju u Zagrebu, Udruženje studenata filozofije (Filozofski fakultet u Zagrebu), Udruga studenata filozofije logOS (Filozofski fakultet u Osijeku) - institucije su koje su uputile dopise na relevantne adrese (ministru znanosti, obrazovanja i sporta Predragu Šustaru i  ravnateljici Agencije za odgoj i obrazovanje, Jadranki Žarkić-Pečenković) te ih objavile u javnoj raspravi na web-stranici e-Savjetovanja i na svojim web-stranicama.

HFD smatra kako su odredbe Nacrta Pravilnika iznimno štetne za kvalitetu srednjoškolske nastave, kao i za položaj i razvoj filozofije kao znanstvenog polja humanističkih znanosti u okviru cjelokupnog sustava obrazovanja. Nadaju se da će nnjihove primjedbe i prijedlozi biti uvaženi te da će Nacrt Pravilnika biti revidiran u skladu s time.

Ključne riječi: hrvatska filozofija, školstvo
<
Vezane vijesti