Foto: prtscrFoto: prtscrNajoštrije osuđujemo laži Ivana Zvonimira Čička o novinarki N1 Ivani Dragičević i novinarki i Nacionala Zrinki Vrabec Mojzeš izrečene u emisiji Otvoreno na HTV 1 od 25. travnja, priopćeno je iz Hrvatskog novinarskog društva (HND).

Kako se ističe u priopćenju HND-a, u toj emisiji, čija su tema bili odnosi Hrvatske i Srbije, Ivan Zvonimir Čičak bez dokaza je optužio kolegice Dragičević i Vrabec Mojzeš da ih je finsko veleposlanstvo u Republici Hrvatskoj poslalo u Finsku kako bi intervjuirale finskog predsjednika Saulia Niinistöa prije njegovog nedavnog posjeta Hrvatskoj i to na način koji šteti ugledu Hrvatske.

"One su predsjednika Finske pokušale uvjeriti da ne dođe ovdje jer ovdje buja ustaštvo. Između ostalog uvukle su ga na raspravu o hrvatskom grbu koji je ustaški zato što počinje s bijelim poljem. To nabacuju i na predsjednicu Republike. Ja sam to prostudirao. Ti koji tvrde da je hrvatski grb koji počinje s bijelim poljem ustaški grb zapravo tvrde da je hrvatski narod genocidan narod", kazao je Čičak.

Vodeći hrvatski političari na takve postupke ne reagiraju već one koji lažu i huškaju na novinare honoriraju postavljajući ih na istaknuta mjesta i proglašavajući ih svojim izaslanicimaIstiče se kako taj besraman napad na novinarke N1 i Nacionala dodatno dobiva na težini zbog činjenice da je Ivan Zvonimir Čičak vanjski član Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora te je u više prigoda bio i poseban izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Iz HND-a ponovno upozoravaju na činjenicu da razne javne osobe, uključujući i one koje su bliske vrhu vlasti u Hrvatskoj ili izravno u njoj sudjeluju sebi dopuštaju vrijeđati novinare koji profesionalno obavljaju svoj posao. Pri tome se nerijetko koriste i huškačkim lažima poput onih koje je Ivan Zvonimir Čičak izgovorio u sinoćnjoj emisiji Otvoreno.

"Vodeći hrvatski političari na takve postupke ne reagiraju već one koji lažu i huškaju na novinare honoriraju postavljajući ih na istaknuta mjesta i proglašavajući ih svojim izaslanicima", navode iz HND-a i napominju kako takve sramotne postupke ne prešućuju niti će to u budućnosti činiti.

<
Vezane vijesti