timthumb.jpgHrvatsko novinarsko društvo (HND) od nadležnih institucija traži hitnu i oštru reakciju na seriju divljačkih medijskih napada na kolegicu Jagodu Bastalić, urednicu i voditeljicu Labirinta, magazina unutarnje politike HTV-a, a od vodstva HRT-a očekuju da javno zaštiti svoju uposlenicu. Više portala poznatih po širenju mržnje objavilo je pismo koje potpisuje stanoviti "natporučnik HV-a Dubravko Jošić", a u kojemu je kolegica Bastalić najgrublje oklevetana.

Isti sadržaj elektroničkom poštom poslan je na brojne adrese unutar i izvan HRT-a. U tom pismu su navedene monstruozne laži, očito samo s jednim ciljem – diskreditacije njezina poslovnog i privatnog života.HND još jednom podsjeća na brojne dosadašnje prijetnje i napade na novinare te javna huškanja koja su najčešće neizravni, ali vrlo jasni, a ponekad i izravni pozivi na linč

"Niti jedna od tvrdnji u pismu nije istinita. Naime, kolegica Bastalić nema oca koji je bio zapovjednik JNA, nema brata i nikada nije živjela u Okučanima a kamoli radila na Radiju Okučani tzv. srpske krajine u vrijeme okupacije toga dijela Hrvatske.

Nizom notornih laži o izmišljenoj obitelji i izmišljenom životu, kolegici Bastalić i njezinoj obitelji ugrožena je i sigurnost. Autora klevetničkog pisma, ali i prijeteće SMS poruke koje je zaprimila nakon što je pismo objavljeno, kolegica Bastalić jučer je prijavila policiji, a pravdu će potražiti i na sudu", stoji u priopćenju HND-a.

Zbog težine i načina izrečenih laži u kojoj se direktno proziva i HRT koji je zaposlio "takvu osobu" nanesena je ogromna šteta ugledu, profesionalizmu i vjerodostojnosti ne samo Jagode Bastalić, već i HRT-a, pa HND očekuje i očitovanje vodstva HRT-a.

Pozivaju na reakciju i Hrvatsku vojsku te braniteljske udruge jer ovo nije prvi puta da se oni koji vrijeđaju novinare, prijete im i huškaju na njih predstavljaju  kao branitelji i  hvale navodnim vojnim činovima. Ujedno još jednom podsjećaju na brojne dosadašnje prijetnje i napade na novinare te javna huškanja koja su najčešće neizravni, ali vrlo jasni, a ponekad i izravni pozivi na linč.

"Izostane li promptna reakcija nadležnih i odgovornih institucija te vodećih hrvatskih dužnosnika i političkih stranaka  na javne klevetničke optužbe protiv kolegice Bastalić kao i na ostale napade na novinarke i novinare, smatrat ćemo ih odgovornim za sve moguće posljedice", zaključak je HND-a.

Ključne riječi: hnd, mediji, govor mržnje, HTV
<
Vezane vijesti