Foto: FAHFoto: FAHJučerašnje uhićenje Florence Hartmann, francuske novinarke i bivše glasnogovornice tužiteljstva Haškog tribunala, Hrvatsko novinarsko društvo oštro je osudilo i odaslalo zahtjev za njenim oslobođenjem.

Florence Hartmann jučer je uhićena ispred zgrade Haškog tribunala tijekom izricanja presude Radovanu Karadžiću za ratne zločine, među kojima je i masakr u Srebrenici, a o kojima je Hartmann izvještavala kao novinarka. 

U knjizi Mir i kazna objavljenoj  2006. godine, nakon što je prestala raditi kao glasnogovornica haške tužiteljice Carle Del Ponte, Hartmann je, između ostaloga, pisala i o tome kako je Haški tribunal pristao na zahtjev Srbije da se na suđenju Slobodanu Miloševiću cenzuriraju One koji razotkrivaju važne činjenice, kao što je to napravila Hartmann, ne bi se smjelo kažnjavatidijelovi iz dokumenata koji pokazuju vezu Miloševićevog režima i srebreničkog masakra. Haški tribunal je zbog toga podigao optužnicu protiv Hartmann za nepoštivanje suda te joj je uz novčanu kaznu određena i zabrana prilaska zgradi Haškog tribunala koju je ona jučer prekršila zbog čega je uhićena.

HND smatra da je nedopustivo skrivanje činjenica o važnim temama poput ratnih zločina kao i zabranjivanje objave takvih činjenica. One koji razotkrivaju važne činjenice ne bi se smjelo kažnjavati i stoga HND podržava borbu Florence Hartmann protiv cenzure.

aem_copy61595.jpg
Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).
Ključne riječi: hnd, haag, florence hartmann
<
Vezane vijesti