O stavu ovih uvaženih kulturnih institucija svjedoči konstatacija intendantice HNK Ane Lederer kako se Festival novog cirkusa još uvijek nije dovoljno etablirao. Zanimljiv je podatak da su i tijekom pregovora o najmu ravnateljice davale naznaku njihove indolentne percepcije ove neetablirane manifestacije. Naime, umjesto uobičajenih 50 tisuća kuna, koliko za najam prostora plaćaju drugi festivali, HNK je ovaj put ponudio iznos od 80 tisuća kuna plus PDV. Organizatori Festivala pristali su i na ovu, sramotnu i diskriminirajuću cifru, no gospođa Lederer u konačnici je otkazala nastup portugalske predstave jer je tehnički prezahtjevna. Činjenica je da ni HNK ni ZKM ne žele ugostiti Festival novog cirkusa, samo nam to ne znaju reći izravno, kaže organizator Festivala Ivan Kralj.

Organizatori Festivala novog cirkusa progovorili su o teškim uvjetima rada koji su posljedica neodgovornosti zagrebačkih gradskih institucija i izrazili ljutnju i razočaranje politikom zagrebačkih gradskih kazališta. Pred nekoliko mjeseci započeli su pregovore sa ravnateljicom ZKM-a Dubravkom Vrgoč te intendanticom HNK-a Anom Lederer, radi dogovaranja termina održavanja dviju predstava u prostorima tih kazališta. Višemjesečni pregovori, usmeni dogovori te odobravanja spomenutih ravnateljica, ali i vremensko ograničenje, primorali su organizatore, unatoč izostanku pisanog dogovora, na potpisivanje ugovora sa gostujućim umjetnicima.

pressica1.jpg

No kazališta su odjednom promijenila ploču, i zbog nekog puno bitnijeg domaćeg programa otkazale svaku mogućnost najma prostora. Unatoč činjenici da je bila riječ o samo jednom, tj. dva termina prema već utvrđenim slobodnim terminima tih kuća. Unatoč tome da je taj bitniji domaći program po svemu sudeći imaginarni, barem ako provjerimo trenutačni repertoar.

O stvarnom stavu ovih uvaženih kulturnih institucija, koji se krije iza spomenutih floskula, svjedoči i konstatacija Ane Lederer kako se Festival novog cirkusa još uvijek nije dovoljno etablirao. Zanimljiv je podatak da su i tijekom pregovora o najmu ravnateljice davale naznaku njihove indolentne percepcije ove neetablirane manifestacije. Naime, umjesto uobičajenih 50 tisuća kuna, koliko za najam prostora plaćaju drugi festivali, HNK je ovaj puta ponudio iznos od 80 tisuća kuna plus PDV. Iako su organizatori Festivala pristali i na ovu, sramotnu i diskriminirajuću cifru, gospođa Lederer u konačnici je otkazala nastup portugalske predstave jer je tehnički prezahtjevna. Činjenica je da ni HNK ni ZKM ne žele ugostiti Festival novog cirkusa, samo nam to ne znaju ureći izravno, kaže organizator Ivan Kralj.

rukavice1.jpg

Sve navedeno uzrokovalo je velike probleme organizatorima, od problema sa sponzorima kojima su morali dokazivati da otkazivanje ovih kazališnih kuća nema nikakve veze sa kvalitetom manifestacije, do pronalaska alternativnog prostora. O svim poteškoćama izvijestili su nadležne instance u kulturi grada, no kako kaže Kralj, jedini feedback bio je slučajan susret jednog od odgovornih u hodniku gradskog ureda sa usputnim pitanjem: Jeste li se snašli? Kralj je istaknuo da je politika snađi se očita i uobičajena politika prema alternativnoj kulturnoj sceni, ocijenivši je ignorantskom. Problematično je i što ministarstvo kulture (koje je partner Festivala) ne šalje niti najnižeg činovnika da pogleda predstave i ocijeni želi li nam i dalje davati novac. U protivnom je to bačen novac.
Iako ovakovo ponašanje definitivno nije jedinstvena pojava, nanovo iznenađuje i potvrđuje nepostojanje granica bahatosti vodećih ljudi visokoetabliranih kulturnih institucija u provođenju elitističke politike. Ignorancija i sramotan odnos prema svemu alternativnom je već uobičajena praksa.
Unatoč svemu, Festival ide dalje, tvrdi Kralj. A kako bi namaknuli sredstva, na javnu aukciju postavili su unikatni par rukavica sa slikama dotičnih dama na svakoj ruci – na lijevoj L kao Lederer te na desnoj D kao Dubravka. Početna cijena ovog jedinstvenog primjerka je simboličnih 80 tisuća kuna plus PDV, pa kad već izostaje nastup u HNK-u, bar da tim novcima tiskaju brošure i plakate i doprinesu svom establishemntu.

Ključne riječi: Festival novog cirkusa
< >
Vezane vijesti