H-Alter
Judita i Holofern (Caravaggio)<br>Judita i Holofern (Caravaggio)
Udruga Roda uključila se u akciju "Prekinimo šutnju", upriličenu radi suzbijanja nasilja nad ženama. Militante pod mitrama i u habitima to je, po svoj prilici, neugodno zasvrbjelo, pa nisu časili časa: Katolička je crkva odmah gurnula pred novinare skupinu vjernica, predstavljajući inicijativu za osnivanje udruge Judita - glas žena. Parirajući time i Rodi i ostalim građanskim pobornicima ljudskih prava i sloboda, dostojanstva žene i njihove ravnopravnosti u društvu.

Bit će gadno, ako se žene počupaju! Ne zbog nekog "jakog" razloga - dečka primjerice, ljubavnika, muža koji ljubaka sa susjedom ili zavodljivom kolegicom s posla - nego zbog svjetonazora, (ne)vjerskih uvjerenja i neke slične banalne izlike. Malo tko nije, makar letimično, u meksičkoj sapunici, vidio kako leti perje kad se žene počupaju tako nekim smiješnim povodom. Sva je prilika da se ovih dana stječu pretpostavke za obračun kaubojki kratkog fitilja, recimo kod kaptolskog ili OK korala Ministarstva zdravlja. S jedne strane kardinal Josip Bozanić užasnut lomi rukama i čupa preostalu kosu na glavi, a s druge jurca oko razgoropađenih žena smrznuti skijaš o državnom trošku Siniša Varga, s injekcijom sedativa za uspavljivanjem lavica i još krupnijih životinja.

Takav suspektan prizor, dakako, jedva da je moguć, pa će crkveno i građansko viđenje ženskih prava i sloboda ostati u nepomirljivoj opreci. Očekivalo bi se makar zericu solidarnosti judita s aktericama borbe protiv nasilja nad ženama, ali… Bog ne da? Međutim, vrag je uistinu odnio šalu. Ljudska prava, osobito žena, grubo se gaze u Bijednoj Našoj, što je nedostojno i demokracija koja još piški u pelene. Udruga Roda ovih je dana zgrozila i sav još normalan muški svijet šokantnim podacima o tome kako se postupa s trudnicama u ovdašnjim javnim bolnicama. Ginekološki stolovi u nekim se slučajevima gotovo ne razlikuju od sofisticiranih inkvizicijskih izuma za uvjeravanje "vještica" da priznaju seksualni klinč s Luciferom i onih za istrebljenje "heretika". Ni operativci zloglasnog španjolskog dominikanac Tomasa de Torquemade valjda se ne bi posramili nekih postupaka dijela liječnika i inog medicinskog osoblja, koji se navode u pismima žena Rodi.

Osobito u slučajevima kad se trudnica - sama najbolje zna zašto! - odluči pobaciti u javnoj zdravstvenoj ustanovi, u strogo kontroliranim medicinskim uvjetima. Na to žene u RH imaju i zakonsko i ljudsko pravo, ali... Na Facebook zidu udruge Roda objavljen je niz dokumenata sa stravičnim iskustvima nesretnih, poniženih i uvrijeđenih žena. Činjenice o stanju podijeljene su novinarima! Ministarstvo zdravlja kao operativna Kršćanstvo nikad nije smatralo jednakima ženu i muškarca filijala državne vlasti ne smije ostati ravnodušno prema drastičnom kršenju ljudskih prava žena u državnim bolnicama. Bilo da se radi o porodu ili pobačaju, sasvim svejedno.

Kad već neopravdano tolerira rašireno pomodarstvo ginekološkog "prigovora savjesti", antisekularno se ulizujući Katoličkoj crkvi, država je dužna spriječiti i sankcionirati nasilje nad ženama. To nasilje nema opravdanja ni u kakvim privatnim, vjerskim stajalištima medicinara u javnim bolnicama niti s elementarnom zaštitom ljudskog dostojanstva žena. Liječnicima koji čine nasilje ili odbijaju pružiti određene usluge (pobačaj) iz djelatnosti za koju su osposobljeni nema mjesta u javnom zdravstvu. I poreznom obvezniku "prigovara savjest" kad plaća liječniku uslugu, koju mu ovaj ne želi pružiti, jer se - boji boga. Neka onda ide u svećenike, a ne za ginekološki stol. I mirna Bosna!  

roda_copy13293.jpg

Udruga Roda uključila se u akciju Prekinimo šutnju, upriličenu radi suzbijanja nasilja nad ženama. Militante pod mitrama i u habitima to je, po svoj prilici, neugodno zasvrbjelo, pa nisu časili časa: Katolička je crkva odmah gurnula pred novinare skupinu vjernica, predstavljajući inicijativu za osnivanje udruge Judita - glas žena! Parirajući time i Rodi i ostalim građanskim pobornicima ljudskih prava i sloboda, dostojanstva žene i njihove ravnopravnosti u društvu.

Judita se ustobočila pred Rodom! Judita na prijevaru, ali s Božjim blagoslovom, odsijeca ljudske glave, usmrćuje, a Roda donosi bebe presretMaterijalno nezajažljiva, Crkva je snažno metastazirala napasnim, grubim nametanjem svoje volje i dogme u škole, vrtiće, bolnice, vojarne, kulturne centre, čak na estradu i sada sve agresivnije na područja ljudskih prava i građanskih sloboda ženanim mladim obiteljima! Prijetvorna, starozavjetna udovica/krasotica Judita izranja iz mraka pred moćnim Nabukodonosorovim vojskovođom Holofernom, oprana svetom vodicom i jako namirisana tamjanom, a Roda dolijeće iz osunčanih, plavetnih visina i u čistom bijelom pinklecu spušta novorođenče majci u naručje.

Agresivnom zavlačenju Katoličke crkve i u najsitnije pore društvenog života RH nema kraja - od politike i drugih djelatnosti do privatnog života građana. Kilava sekularna država to mazohistički trpi, na štetu i same Crkve i građanske demokracije. Materijalno nezajažljiva, Crkva je snažno metastazirala napasnim, grubim nametanjem svoje volje i dogme u škole, vrtiće, bolnice, vojarne, kulturne centre, čak na estradu i sada sve agresivnije na područja ljudskih prava i građanskih sloboda žena.

Kome to kani "sjeći glave" kaptolska Judita? Vide li sljedbenice betulijske udovice (nema povijesno relevantnih dokaza da je Judita postojala) tek rođene holoferniće u Rodinim pinklecima? Smrtne neprijatelje "izabranog Božjeg naroda" kodnog naziva bogobojazni katolički Hrvati? Ostali su nebitni. Sudeći po rečenom na konferenciji za novinare u prostorijama katoličke udruge Vigilare (hrv. bdjeti) i Centra za obnovu kulture, ženska udruga Judita - glas žena bavit će se pitanjima djece, prava na život, obitelji i sudjelovanja žena u društvenom životu. Naoko ništa neobično. Još jedna udruga koja će se baviti onim čime se već bave deseci sličnih - i državnih i onih civilnog društva. No, Judita želi biti strogo katolička.

Inicijativnu skupinu čine Sanja Pöle (majka četvero djece), Marija Škrtić-Mihaljević (troje djece), Dinka Vuković (majka djeteta s Downovim Liječnicima koji čine nasilje ili odbijaju pružiti određene usluge (pobačaj) iz djelatnosti za koju su osposobljeni nema mjesta u javnom zdravstvu sindromom), apsolventica Nina Baršić (utemeljila Facebook profil Points of difference - Modest Fashion and Livestyle) te novinarka Večernjeg lista i portala Bitno.net Nikolina Nakić. One "programski" tvrde da su žene i muškarci različiti, da žene moraju imati jednake mogućnosti, traže odgovarajuće društveno priznanje majčinstva, zalažu se za brak jedne žene i jednog muškarca te za pravo na život od začeća do naravne smrti… "Želimo društvo osvijestiti i naglasiti svaku od ovih vrijednosti", kažu osnivačice Judite - glasa žena.

Ne treba po svaku cijenu težiti jednakosti žena i muškaraca, drže agilne hrvatske judite. Čak ni onda kad obavljaju opasne i prljave poslove umjesto muškaraca, iskažu se hrabrošću, dovitljivošću i mudrošću? Vjersku dogmu o ženi pokornoj i podređenoj dominantnom muškarcu sada Katolička crkva gura i kroz svoju novu žensku udrugu indikativnog imena i prezimena (Judita - glas žena). Biblijski starješina Ozija zbori u Betuliji starozavjetnoj heroini, po obavljenom krvavom muškom poslu: "Blagoslovljen Gospod Bog, stvoritelj neba i zemlje, koji te vodio da odsiječeš glavu vođi neprijatelja naših!" Uto, donosi Stari zavjet, "puk, sav izvan sebe, pade ničice da se pokloni Bogu i povika u jedan glas: 'Blagoslovljen da si, Bože naš, koji si danas satro neprijatelje naroda svoga!'"

Kršćanstvo nikad nije smatralo jednakima ženu i muškarca ("Braćo i sestre", govori svaki papa i zadnji svećenik u selu bogu iza nogu), žena u Crkvi ne može ni u obraćanju doći na prvo mjesto makar iz razloga boljeg kućnog odgoja ili građanskog poštovanja pripadnica "slabijeg spola". Žena je Evina kćer, a ta je rajska grešnica/prognanica za vječnost zatrovala sve svoje potomstvo (Istočni grijeh). Stoga nije moguće Juditi Kad već neopravdano tolerira rašireno pomodarstvo ginekološkog "prigovora savjesti", antisekularno se ulizujući Katoličkoj crkvi, država je dužna spriječiti i sankcionirati nasilje nad ženama zagovarati iste vrijednosti do kojih drži Roda i sijaset drugih ženskih udruga građanskog društva? Ako praktične katolkinje dragovoljno pristaju biti u društvu žene drugog i trećeg reda, neka im bude. "Građanke" - malo i feministički tvrdoglavije - priznat će tek da se žene i muškarca razlikuju samo građom tijela.

"Dok se iščitavaju teme koje mi smatramo važnim za hrvatsko društvo danas, paralela (s biblijskom Juditom - op. M.V.) postaje sve očitija i izraženija", ističu katolkinje. "Stoga nikako nije vrijeme za šutnju." Nezgoda je, međutim, što naše judite uopće ne shvaćaju pojam šutnje kao žene u masovnoj građanskoj akciji Prekinimo šutnju. Judite su protiv pobačaja, odobravaju ginekolozima i medicinskim sestrama "prigovor savjesti" i ne okreću glave od maltretiranja trudnica. Očekivalo bi se makar zericu solidarnosti judita s aktericama borbe protiv nasilja nad ženama, ali… Bog ne da? Prije će biti da od takve solidarnosti zaziru biskupi i predsjednik udruge Vigilare Vice Johon Batarelo, razglašen kao žestok križarski bojovnik protiv termina Xmas za Božić.

Rode su svojim "klepetanjem" s vrha medijskog "dimnjaka" ipak postigle makar to da će Ministarstvo zdravlja ovih dana razaslati inspektore u bolnice, gdje se krše ljudska i zakonska prava pacijentica. Navodno, bit će sankcija. Ako ta prijetnja ministra Siniše Varge opet nije prigodna politička patka! Tek toliko da se smiri rastuće nezadovoljstvo javnosti. Preozbiljna su stvar zdravlje ljudi, ljudska prava i slobode, rodna ravnopravnost i tako te važne sastavnice svake zdravije demokracije i sekularnog društva da bi ih se smjelo izigravati.

Sankcije su, doduše, krajnja mjera poslodavca, ali kad se primijene - trebaju biti uistinu uvjerljive. Zašto ne i objaviti imena liječnika, sestara i bolnica u kojima se maltretira pacijentice? U osobito drastičnim slučajevima, zašto ne, oduzeti "teroristima" i licencije za rad u zdravstvu. Iz pedagoških i preventivnih razloga.     

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) podržala je Rodinu akciju. Smatra da "sve pojedinačne slučajeve nasilja nad ženama tijekom poroda treba što prije procesuirati i razriješiti u ustanovi u kojoj se incident dogodio, a počinitelje sankcionirati. (…) Trudnice i rodilje zaslužuju posebnu skrb i pažnju i neprihvatljivo nam je da im porod bude traumatično iskustvo prilikom kojeg im se narušava ljudsko dostojanstvo". A Judita - glas žena? A Katolička crkva? Bolnice su pune časnih sestara koje rade kao medicinske sestre i "duhovnika na poslovima dijagnostike i liječenja" (plaća 10 000 kuna), a šute! Zašto? U njihovo će ime govoriti Judita!?

Ključne riječi: prava djece, prava žena, udruga roda
<
Vezane vijesti