Kuća ljudskih prava osuđuje ograđivanje vodstva HRT-a od izjave urednika Zorana Šprajca da su tražene izmjene Ustava homofobne jer njome Šprajc nije povrijedio temeljna načela profesionalnog novinarstva

Priopćenje Kuće ljudskih prava prenosimo u cijelosti:

Na kraju Dnevnika Hrvatske radiotelevizije 28. svibnja 2013. u 19:55 emitirano je reagiranje kojim se HRT ograđuje od izjave urednika Zorana Šprajca koji je u Dnevniku 26. svibnja 2013. izjavio da se potpisnici/e zahtjeva za raspisivanje referenduma zalažu za "homofobnu izmjenu Ustava". Reagiranje je uslijedilo na zahtjev tzv. građanske inicijative U ime obitelji koja optužuje urednika Šprajca da je "spomenutim prilogom na grub način uvrijedio stotine tisuća građana Republike Hrvatske".

Kuća ljudskih prava osuđuje ograđivanje vodstva HRT-a od izjave urednika Zorana Šprajca jer njome Zoran Šprajc nije ni na koji način povrijedio temeljna načela profesionalnog novinarstva. Naime, dužnost je novinara da objektivno i nepristrano informira javnost. Novinar Šprajc upravo je vođen tim načelima jasno prepoznao karakter spomenute inicijative. Podsjećamo HRT da je homofobija definirana kao "strah i averzija prema homoseksualnim osobama". Sami predstavnici inicijative nebrojeno puta su u javnosti iznijeli stajalište da im je jedan od motiva za pokretanje inicijative bila "zabrinutost situacijom u Francuskoj", te „osjećaj ugroženosti braka pred homoseksualnim napadima na brak".

Navedena stajališta organizatora inicijative čine razvidnim da organizatori osjećaju strah od posljedica aktivnosti homoseksualnih osoba te se time mogu klasificirati kao homofobi. Gospodin Šprajc je, upoznat s definicijom homofobije, pravilno izvijestio javnost o karakteru inicijative. Ograđivanjem od izjave svoga uglednog urednika i vrsnog novinara, vodstvo HRT-a pokazuje zabrinjavajući trend spremnosti kritiziranja objektivnog i činjenično potkrijepljenog novinarstva. Dodatno, ovakvim ograđivanjem HRT je uvrijedio više od 3 700 000 građana RH koji nisu potpisom podržali ovu homofobnu inicijativu, a redovito plaćaju HRT pretplatu očekujući od HRT-a objektivno novinarstvo. Zbog svega navedenog, tražimo da se HRT ispriča, kako uredniku Zoranu Šprajcu, tako i široj javnosti.

Ključne riječi: HRT
<
Vezane vijesti