Foto: T.G.<br>Foto: T.G.
Prvostupanjsko vijeće ICTY-ja-a u predmetu Vojislav Šešelj, francuskog suca Jean-Claudea Antonettija odustalo je od zahtjeva da optuženi Vojislav Šešelj prisustvuje izricanju presude koja je zakazana za 31. ožujak ove godine. Umjesto toga, optuženi je pozvan da do 22. ožujka pismeno izvjesti tajništvo suda želi li čitanje presude pratiti video-konferencijskom vezom iz Beograda.

Centar za suočavanje s prošlošću Documenta podsjeća da je to isto vijeće 12. veljače ove godine naložilo vlastima u Srbiji da poduzmu sve neophodne mjere kako bi osigurale povratak optuženog u Haag. Senegalski sudac Mandiaye Niang ovoj je posljednjoj odluci priložio oštro izdvojeno mišljenje. Odustajanje od zahtjeva za prisustvo izricanju presude je, smatra on, "loše prikrivanje trijumfa optuženog" koji nikada nije skrivao da se neće vratiti ako bude privremeno oslobođen. Vlasti Srbije, po senegalskom sucu, nisu najblaže rečeno “bile učinkovite” u izvršenju naloga suda i osiguravanju uhićenja i izručenja optuženog. 

U otvorenom pismu glavnim tijelima UN-a te predsjednicima i vladama Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije Documenta je apelirala na Šešeljevo vraćanje u pritvorsku jedinicu Suda, nakon što je potkraj 2014., 11 godina od dragovoljne predaje, iz humanitarnih razloga, pušten na privremenu slobodu. Ovaj sudski postupak otvara pitanja koliko je rad suda u Haagu izravan doprinos izgradnji povjerenja na ovim prostorima, smatraju u Documenti.

"><h6>Sudac Niang: "Loše prikrivanje Šešeljeva trijumfa." (Tribunalvoices.org)</h6>
Sudac Niang: "Loše prikrivanje Šešeljeva trijumfa." (Tribunalvoices.org)

Šešelj je simbol širenja etničke mržnje i ratnohuškačke politike. Njegov ratni angažman je, po optužbi, imao za posljedicu protjerivanje desetina tisuća ljudi i ubojstva njih 905, kao i razaranje cijelih sela i vjerskih objekata u njima, mučenja i silovanja civila i ratnih zarobljenika u Vukovaru, Zvorniku, Mostaru, Nevesinju, na širem području Sarajeva, Hrtkovcima.

Predmet Šešelj u više je dimenzija značajan i poseban. Najdugotrajniji je to postupak pred Haaškim tribunalom. Suđenje koje je započelo još 2007., a okončano u ožujku 2012., prvostupanjsku presudu čeka gotovo 9 godina.

Najviše pažnje pritom izaziva inkriminacija verbalni delikt pod koji se podvodi Šešeljeva propaganda mržnje i izravno poticanje na činjenje zločina zapaljivom i ekstremno nacionalističkom retorikom, upotrebljenom u službi ostvarenja cilja UZP-a - protjerivanja nesrba, koje je nazivao neljudima, svim sredstvima sa teritorija koju je smatrao djelom Velike Srbije. Verbalni delikt inkriminiran je Statutom ICTI-ja, unutar kaznenog djela zločin protiv čovječnosti počinjen putem progona - čl. 5(h) Statuta. Ono što verbalni delikt čini zločinom, odnosno povlači kaznenu odgovornost, jest kontekst postojanja rasprostranjenog i sustavnog napada na civilno stanovništvo, namjera za izvršenje djela u tom smislu te diskriminatorna namjera, odnoso progon žrtve na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, ističu u Documenti.

Šešelj je u međuvremenu i tri puta osuđivan za nepoštivanje suda. Učestale su bile prijetnje svjedocima zbog kojih je postupak u nekoliko navrata bio pod suspenzijom. Inicijalni član vijeća pred kojim se provodio postupak, sudac Frederick Harhof, dikvalificiran je na Šešeljav zahtjev, zbog nepoštivanja presumpcije nevinosti. To je dodatno odgodilo objavu presude najavljenu za listopad 2013. Izvođenje dokaza obrane nije bilo. U svibnju 2011., nakon dokaznog postupka optužbe, vijeće je odbilo zahtjev obrane za oslobađajućom presudom.

aem_copy63497.jpg

Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

<
Vezane vijesti