Foto: Davor KonjikušićFoto: Davor Konjikušić"Nakon marša tisuća žena i njihovih saveznika, koji su osmog marta na ulicama brojnih hrvatskih gradova pokazali da ne daju svoja prava, Ladislav Ilčić dao je ostavku na mjesto posebnog savjetnika za ljudska prava potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera", priopćile su članice fAKTIVA te zatražile ostavku ministra Stiera, kao i povlačenje Ivana Prskala i Ivana Munjina iz radne skupine za ratifikaciju Konvencije Vijeća Europe.

I dok Ilčić odlazi, kako kaže, s “dobrim honorarom” i obrazloženjem da će se kandidirati na lokalnim izborima, izvjesno je da je njegova ostavka proizašla iz pritiska građanki i građana te mnogobrojnih udruga koje su od samog imenovanja Ilčića za savjetnika za ljudska prava upozoravale kako je taj čin udar na ljudska prava i pokušaj njihovog derogiranja.

Ilčić, kao član stranke Hrast i podupiratelj udruge U ime obitelji, više je puta pokazao svoj stav prema ženama i manjinama, pokušavajući zatrti Ustavom i zakonima zajamčena prava. Jedan je od pobornika i aktera pokušaja zaustavljanja procesa ratifikacije Istanbulske konvencije koja U vrijeme u kojem broj ubijenih žena raste, a nitko ne odgovara, ratifikacija Istanbulske konvencije u punom obliku je obaveza i nužnost, a ne predmet raspravepredstavlja sveobuhvatan pravni okvir za sprječavanje i borbu protiv nasilja prema ženama i obiteljskog nasilja, koji omogućuje da žrtve uživaju istu razinu zaštite svugdje u Europi. 

Konvencija Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelj, tzv. Istanbulska konvencija, obvezujući je dokument za države koje je ratificiraju. Zemlje potpisnice dužne su osigurati njezinu provedbu, a posebno mjere za zaštitu prava žrtava - bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi. Uvođenje termina roda ono je što užasava Ladislava Ilčića i njegovu kliku. Ipak, ta "rodna ideologija", kako je nazivaju, u stvarnosti predstavlja civilizacijski doseg kojim se prvi put nasilje prema ženama definira kao rodno uvjetovano, iz čega slijede mjere zaštite i obveze država koje Konvenciju ratificiraju.

U vrijeme u kojem broj ubijenih žena raste, a nitko ne odgovara, ratifikacija Istanbulske konvencije u punom obliku je obaveza i nužnost, a ne predmet rasprave.

Iako je Ilčićeva ostavka mala pobjeda žena u ovoj zemlji, želimo iskoristiti ovu prigodu da naglasimo nedopustiva imenovanja u radnu skupine za izradu Nacrta prijedloga Zakona o potvrđivanju Istanbulske konvencije. Imenovani su, između ostalih, Ivan Prskalo iz Ordo Iuris Hrvatska i Ivan Munjin iz U ime obitelji, predstavnici udruga koje se izričito protive ratifikaciji Konvencije.

fAKTIV stoga poziva na obrazloženje kriterija izbora članova i članica Radne skupine, ali i hitno revidiranje izbora - povlačenje  Prskala te  Munjinaiz Radne skupine, kako bi se proces ratifikacije iznimno bitne konvencije za zaštitu prava žena mogao nastaviti. Ostajemo i pri zahtjevu kojeg smo zajedno s više tisuća ljudi glasno artikulirale u srijedu – OSTAVKA STIERA!

<
Vezane vijesti