Foto: prtscFoto: prtscZagreb Pride imenovanje Karoline Vidović Krišto na uredničku poziciju emisije Dobar dan, Hrvatska smatra sramotom za javnu televiziju koja ukazuje na ozbiljnu opasnost od neobjektivnog izvještavanja, širenja govora mržnje, popularizacije pseudoznanosti i proizvodnje lažnih vijesti.

Zagreb Pride podsjeća kako je Karolina Vidović Krišto godinama sustavno gazila dostojanstvo i prava LGBTIQ osoba, kao i dostojanstvo svih građanki i građana Republike.

Kako ističu, u više je prilika, javnim putem Vidović Krišto povezivala homoseksualnost s pedofilijom, što je dovelo do uznemirujuće i ponižavajuće društvene atmosfere za LGBTIQ osobe, jer se plasiranjem takvih lažnih vijesti potiču predrasude.

"To je posebno bilo vidljivo kroz skandalozan pristup uređivanja emisije Slike Hrvatske iz 2012. godine na temu zdravstvenog odgoja. Urednički Vidović Krišto povezivala je homoseksualnost s pedofilijom, što je dovelo do uznemirujuće i ponižavajuće društvene atmosfere za LGBTIQ osobe, jer se plasiranjem takvih lažnih vijesti potiču predrasudepristup se temeljio na popularizaciji lažnih, pseudoznanstvenih projekcija o LGBTIQ osobama, sve upakirano u gnusan i mrzilački sadržaj koji je za cilj imao prodati javnosti ideju da su 80 posto pedofila homoseksualne osobe te da se učenjem o društvenom prihvaćanju homoseksualnih osoba kroz module zdravstvenog odgoja u javnim školama učenici i učenice zapravo izlažu opasnosti", stoji u priopćenju Zagreb Pridea.

Očekuju stoga da će uznemirujućeg i mrzilačkog sadržaja prema osobama drugačije spolne orijentacije, rodnog identiteta i rodnog izražavanja biti i u sklopu nove HTV-ove emisije. Iz Zagreb Pridea zato pozivaju hrvatsku javnost da se svaki govor mržnje i uznemiravanje prijavi direktno policiji ili Zagreb Prideu.

Od 2013. godine, otkako su se LGBTIQ osobe u Hrvatskoj našle na političkom nišanu pomahnitale klerikalne desnice, Zagreb Pride je policiji i/ili Državnom odvjetništvu podnio 51 prijavu za govor mržnje.

Ključne riječi: HRT, Zagreb Pride, mediji
<
Vezane vijesti