Vijeće za elektroničke medije nema pravo tražiti skidanje teksta s Indexa. Ustav RH jamči pravo na iznošenje mišljenja i stava

Zahtjev Vijeća za elektroničke medije da pokuša cenzurirati Index zato što je tekst Hrvoja Marjanovića uvrijedio dio kršćanskog stada ne samo da je apsurdan, već je i protuustavan. Zaključak je to naših stručnih sugovornika koji u Marjanovićevom komentaru ne vide ništa sporno. "Radi se o satiričnom tekstu o kojem svatko može misliti što god želi, ali ne može se tek tako tražiti skidanje teksta s Indexa", kaže predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka.

Žarko Puhovski, profesor na Filozofskom fakultetu koji je predsjedavao HHO-om u doba dok je to još bila ugledna organizacija, slučaj je ilustrirao sljedećim primjerom: "Mene može vrijeđati ako netko hoda naokolo s ljubičastom kosom. Pa zbog toga neću s tom osobom razgovarati ili ću okrenuti kanal, ako se netko sličan pojavi na televiziji. Ali nemam pravo tražiti zabranu. Vi u anglosaksonskoj tradiciji možete slobodno napisati da je Isus Krist homoseksualac. Možda će vam susjed zbog toga probušiti gume na automobilu, ali vas nitko ne može zakonski kažnjavati. Sličan smo slučaj svojevremeno imali u Danskoj zbog onih karikatura Muhameda koje nedvojbeno vrijeđaju muslimane. Ali zbog toga se ne može tražiti njihova zabrana".

Puhovski ističe kako je jasno da je tekst koji Vijeće za elektroničke medije želi ukloniti s Indexa satiričan. A po toj logici, ističe Puhovski, trebalo bi zabraniti djelovanje svim humorističkim publikacijama jer se one stalno nekome rugaju. "Vjerojatno se Jadranki Kosor ne sviđa kad je zovu Jaca, kao što se kardinalu Bozaniću ne sviđa njegov lik u emisiji 'Laku noć Hrvatska'. Ali to im ne daje pravo da traže zabranu takvog ponašanja", kaže Puhovski pa ističe da i njega, primjera radi, vrijeđa kad se na HTV-u četiri tjedna prije Božića počne pojavljivati adventski vijenac "jer onda je jasno da televizija nije javna, već da pripada jednoj većinskoj skupini".

"Treba pomno povući razliku između dobrog i lošeg ukusa i nečega što bi trebalo zabraniti. Posebno ako bi tu zabranu trebale provoditi državne institucije. Ako se netko osjeća povrijeđen, uvrijeđen ili oklevetan, neka potraži zaštitu na sudu. Jedna je stvar kad se radi o nekakvim javnim pozivima na nasilje, na koje su državne institucije nužne reagirati. Ali ovdje nemamo takav slučaj", jasan je SDP-ov zastupnik Arsen Bauk, koji je na saborskom aktualcu zbog medijskih sloboda imao obračun s Jadrankom Kosor, prigovorivši joj miješanje u uredničku politiku HTV-a.

Zdenko Duka ističe kako je i sam primio dosta ljutitih e-mailova zbog Marjanovićevih teksta i sve ih je, kaže, proslijedio Vijeću časti HND-a koje je po njegovom mišljenju jedina prava adresa za slične pritužbe. "Ne razumijem traženje Vijeća za elektroničke medije da se tekst ukloni s Indexa jer oni nemaju takve ovlasti i stvarno mi nije jasno po kojoj zakonskoj odredbi mogu tražiti da taj tekst maknete. Začudilo me i što se o tekstu raspravljalo na saborskom Odboru za medije, to je doista čudno", kaže Duka koji se ne može sjetiti sličnog primjera u kojem je državna institucija nekom naređivala cenzuru zbog iznošenja svog mišljenja o religijskim dogmama.

"Apsurdno je da Vijeće pokušava zabraniti tekst na Indexu", zaključuje Duka. Puhovski je, pak, zabrinut takvim ponašanjem Agencije za elektroničke medije koja se, tvrdi, u ovom slučaju ponaša kao agencija za discipliniranje javnosti u vjerskim kategorijama. "Takvo ponašanje je nedopustivo. Crkva može tražiti da se indexu zbog takvog pisanja uskrate javni fondovi, ukoliko ih primate. Može pozvati sve vjernike da bojkotiraju Index, baš da vidimo hoće li u tome ustrajati. Može tražiti intelektualce koji su vjernici da s vama raspravljaju. Ali da se traži povlačenje teksta, posebno pored svih prostakluka koji se na internetu nazale, meni se čini neprihvatljivom praksom", kaže Puhovski.

Osim što je neprihvatljiva, praksa nije baš ni legalna tvrdi ugledni odvjetnik Veljko Miljević, bivši vanjski član saborskog Odbora za ljudska prava. "Svi imaju slobode. Vjerska sloboda nekima daje pravo da vjeruju, drugima da ne vjeruju. A obje skupine imaju pravo na iznošenje svog mišljenja i stava. Mi u Ustavu imamo načelo koje svima jamči slobodu mišljenja i slobodno iznošenje svojih stavova u javnosti. Nikome se ne može zabraniti da javno iznosi svoje mišljenje, ako to nije u protivljenju ustavnim vrednotama", kaže Miljević. A Ustav RH, podsjećamo, jamči odvojenost crkve i države, što kršćanima nikad nije bila najjasnija paradigma.

Miljević dalje naglašava kako onaj tko se ne slaže s iznesenim uvjerenjem, ima pravo ponuditi svoj odgovor, bilo na istom, bilo na nekom drugom mediju. Ali zabranu nema pravo tražiti. "Dovođenje u pitanje nekih crkvenih dogmi ne može biti osnova za cenzuru. Čovjek ima pravo slobodno misliti o određenim kanonima i postulatima vjere i s njima se ne slagati. Ali se ne može koristiti cenzura samo zato što čovjek iznosi svoja uvjerenja, bez obzira jesu li ona ili nisu u skladu s postulatima neke vjere", zaključuje Miljević.

Za kraj, recimo da se o pokušaju zabrane Indexovog teksta oglasio i Don Kaćunko, koji se osjetio prozvanim nakon što ga je Matija Babić spomenuo u odgovoru Vijeću za elektroničke medije. Kaćunkov komentar u cijelosti (što uključuje i gramatičke i pravopisne greške) prenosimo s njegovog bloga. Pa vi pokušajte shvatiti što je "don blog" želio kazati.

"Pročitavši Marjanovićeve rigotine i potom Matiju (premda je davno 'pročitan'),
spontano sam mu na e-adresu koju je priložio bez razmišljanja poslao sljedeće retke:

Matija, Matija upravo sam se vratio s puta i pročitao Indexov odgovor gosp. Ljevaku.
U tekstu je golem propust: zaboravio si "četvrtog mušketira" - Staljina!
A to je jedan od vas dvojice (autor bljuvotine ili onaj koji je mene spomenuo -
možete izvlačiti šibicu ako se ne možete dogovoriti koji će inteligentnije odgovoriti).
Ali to je tzv. lapsus mentis pa se ne treba čuditi... (podsvijest je jama duboka... dublja od istine...)!
Ipak ne kužim kako ne kužite da vam je isprika odnosno bilješka da ste prekardašili
bila najinteligentniji način da se izvučete iz septičke jame kojom ste zalili druge.
No to je vaš odnosno "kućni problem".
Kaj se mene dotikavle - sve sam rekao (a možda i nisam).
Vraćam se nakon što se ispovraćam... a onda bumo vidli (rekli su slepci...)...
Pozdrav & mir i dobro!
Don Angelo

Eh, a sada - prije nego sve prespavam (jer jutro je pametnije od večeri i od večere!) - pitam ja vas, dragi župljani, prvo, jel' se možda i vama čini da je već počelo... (ono - ajme nama!) i, drugo,
ča-kaj-što ćemo s Matijom i "njegovim" Indexom, budući da se postavio kao 'neprikosnoveni' Veliki Inkvizitor...!(?)
Ne znam dal' da strpljivo čekam novu reakciju Glasa Koncila (jer prva je bila čista "kamilica") ili da uzmem njegov "malleus maleficorum" pa zveknem Matiju kao što on katolički "led razbija"...!
Unaprijed svima zahvaljujem na svim odnosno bilo kakvim savjetima!"

<
Vezane vijesti