Općinski sud u Puli donio je rješenje kojim se Zorana Angeleskog, novinara Glasa Istre koji je krajem kolovoza dobio izvanredni otkaz zbog "teške povrede časti i ugleda društva", vraća na radno mjesto do okončanja parnice.

Sudac Općinskog suda u Puli Bojan Bugarin danas je donio rješenje kojim se Zorana Angeleskog privremeno vraća na radno mjesto, a ta mjera traje do pravomoćnog okončanja parnice. Angeleski je 30. kolovoza ove godine dobio otkaz, što su članovi Uprave Glasa Istre argumentirali tako što su odluci priložili zapisnik sa sjednice Gradskog vijeća Grada Pule na kojoj se raspravljalo o projektu Brijuni Rivijera. Sjednici je nazočio Angeleski, no kako objašnjava, ne kao novinar već član inicijative Volim Pulu. No Uprava tvrdi da se tijekom negodovanja oko projekta predstavio kao član redakcije Glasa Istre. Angeleski je potom  zaštitu potražio na sudu.

U rješenju Suda stoji kako se radi nenovčanog potraživanja tužitelja određuje privremena mjera kojom se nalaže Glasu Istre da Angeleskog privremeno vrati na rad počevši od 20. listopada te da mu od tog datuma obračunava i isplaćuje po starim kriterijima. Ukoliko ga novina ne vrati na radno mjesto, izreći će joj se novčana kazna u iznosu od 50 000 kuna, a članovima Uprave pojedinačne novčane kazne u iznosu od 15 000. "U slučaju ne plaćanja, novčane kazne se mogu zamijeniti kaznom zatvor", stoji u rješenju Suda.

"Osim ljudske, profesionalne i moralne zadovoljštine, ova odluka vraća povjerenje u pravosuđe i državne institucije s tim više što je sud u ovom slučaju za hrvatske prilike neočekivano brzo djelovao", izjavio je Angeleski za H-Alter. Slučaj Angeleski imao je veliki odjek u javnosti zahvaljujući novinarskom cehu. "Osobno mi je jako puno pomogla podrška kolega. Njihove reakcije su sigurno utjecale na rasvjetljivanje slučaja", zaključio je Angeleski.

<
Vezane vijesti