unnamed_42.jpgOd 20. do 22. prosinca u Dokukinu KIC održat će se filmski program Iz Italije s ljubavlju.

Program donosi dva portreta grada Napulja koji je godinama u brutalnom stisku Camorre. Gorko-slatki dokumentarac Selfie snimljen je mobitelom i prati odrastanje u napuljskom getu, dok je Napoli, Napoli, Napoli šokantna, ali dirljiva dokudrama velikog Alberta Ferrare. Prikazuje se i Mafiju na nišanu biografiju neustrašive fotografkinje Letizije Battaglije koja je ne-skretanjem pogleda više od pedeset godina postala savijest mafijaškog podneblja.

Nakon kino-pretpremijere u sklopu revije najboljih europskih dokumentaraca u Dokukino stiže Selfie (2019.) redatelja Agostina Ferrentea, gorko-slatka teen razglednica iz srca napuljske mafije. Alessandro i Pietro imaju 16 godina i žive u zloglasnom predgrađu Traiano. Ljeta 2014. godine njihova prijatelja Davidea greškom je ubio policajac tijekom potrage, zamijenivši ga s bjeguncem. Alessandro i Pietro prihvaćaju redateljev prijedlog da bilježe snimke mobitelom, uživo komentirajući svoja svakodnevna iskustva.

Prijatelji su neumorni u dokumentiranju života, kreirajući impresivan i zabavan kolaž kao snažan zapis o adolescenciji i prijateljstvu u svijetu obilježenom društvenim i ekonomskim problemima. Osim nominacije za 'europski Oscar' film se može pohvaliti i nizom priznanja na prestižnim svjetskim festivalima – prikazan je između ostalog na Berlinaleu, Docavivu i Sheffield IDF-u, te pariškom Cinema du reel i madridskoj Documenti.

Program donosi i hrvatsku kinopremijeru dokumentarca Mafija na nišanu (2018.) redateljice Kim Longinotto o poznatoj talijanskoj fotografkinji Letiziji Battagliji čije neustrašive snimke bilježe pustoš i razaranje koje je za sobom ostavljala mafija u njezinoj rodnoj Siciliji.

Kroz biografski dokumentarac protkane su Battaglijine upečatljive crno-bijele fotografije, scene iz klasičnih talijanskih filmova, rijetki povijesni snimci i uspomene same autorice, sada već 84-godišnjakinje, kako bi se oslikao portret jedne izuzetne žene, čija je hrabrost i nepokolebljivost pomogla razotkrivanju brutalnih zločina Cosa Nostre. Film je osvojio nagradu publike na filmskom festivalu u Briselu, a svjetsku premijeru imao je na ovogodišnjem Berlinaleu.

Jedan od najposebnijih filmova kultnog redatelja Abela Ferrare Napoli, Napoli, Napoli (2009.) na dirljiv i živopisan način portretira Napulj, grad velikih suprotnosti, bogate povijesti i kulture, ali i kriminala i siromaštva. Razgovarajući sa skupinom osuđenica u zatvoru Pozzuoli, Ferraru su njihove izjave, tako grube i fatalističke, dubinski zadivile.

Na njihovim životima odlučio je utemeljiti tri različita scenarija, koja su napisali Peppe Lanzetta, Maurizio Braucci i Gaetano Di Vaio. Di Vaiova epizoda počiva na njegovu osobnom doživljaju zatvora. Braucci govori o tužnom i nasilnom pubertetu, a Lanzetta piše obiteljsku melodramu o nasilju, očekivanjima i osveti. Ispreplećući stvarnost i fikciju, ova inovativna dokudrama složen je i nevjerojatan mozaik, baš poput Napulja, istodobno živopisan i okrutan, strastven i nemilosrdan.

Cijena ulaznice po projekciji je 22 kune, a ulaznice se mogu rezervirati na internetskoj stranici www.dokukino.net ili kupiti sat vremena prije početka projekcije na blagajni kina.