slob_copy16167.jpgKad sljedeći put pročitate u medijima kako turisti otkazuju aranžmane u Hrvatskoj zbog izbjeglica, sjetite se dvije slike koje gledamo s europskih granica. Ne mogu zamisliti bolju turističku promidžbu Hrvatske od one slike policajca s djetetom u naručju. I ne mogu zamisliti goru od one s mađarske granice.

Jedna od luđih teza koja se pojavila vezana uz izbjeglice je ta da humanošću pilimo granu na kojoj sjedimo - turizam. Plasirao ju je prvo ili među prvima Anto Đapić, a ovih su je dana krenuli propagirat mediji. Prvo Slobodna Dalmacija, koju danas prenosi Poslovni dnevnik i Direktno.hr, javljaju kako prvi turisti navodno otkazuju rezervacije zbog izbjeglica. U tekstu ne navode točne izvore nego da turističke agencije ne žele javno govoriti o tome. Ovakvih će tekstova vjerojatno biti i dalje, jer je turizam jedina grana koja u Hrvatskoj još preživljava pa nije čudno da se širenje straha usmjerava prema ovom sektoru.

Zašto je ovo sasvim luda teza? Zato što izbor nije između "izbjeglice ne postoje", već između humanosti i mučnih prizora s mađarske granice. HDZ-ovci su nekako uvjereni da bi prizore s mađarskih granica trebalo ponoviti u Hrvatskoj. Pa turizam neće biti ugrožen. Jer će turisti vidjeti slike žičanih ograda i teško opremljene policije koja baca suzavce i djecu koja plaču. Odmah će poželjeti i oni osjetiti sigurnost hrvatskih granica. 

Druga moguća slika je ova koju gledamo. Granični policajci koji se loptaju s djecom. Policajci koji se smiješe djeci u naručju. Policajci koji ljudima pomažu da uđu u vlak.

Naslov u subotnjoj Slobodnoj Dalmaciji Naslov u subotnjoj Slobodnoj Dalmaciji

Da ste vi turist, u kojoj biste se zemlji osjećali sigurno? U koju biste željeli doći? Ne znam tko bi izabrao ovu prvu zemlju. Osobno ne znam kad ću opet prijeći mađarsku granicu. Ne želim gledati žicu. Ne želim ulaziti u tvrđavu. Ne žele ni drugi ljudi koji dolaze u turizam, budite sigurni. Da je Hrvatska učinila ono što je Mađarska učinila, bilo bi to turističko samoubojstvo. Turisti ne idu u države koje uvedu ratno stanje i pošalju vojsku na granice, kako to prizivaju KGK i Karamarko.

Još jedna činjenica je da će se brojni ovi ljudi, mnogi od njih visoko obrazovani, dobro snaći u zemljama u koje su se uputili. Da će za koju godinu i oni poželjeti negdje ići na odmor. Da će se vratiti tamo gdje su se osjećali ugodno. Da će trošiti eure na hrvatskoj obali kad nam je već toliko stalo do tog kriterija.

I kad sljedeći put pročitate u medijima kako turisti otkazuju aranžmane, sjetite se ove dvije slike. Ne mogu zamisliti bolju turističku promidžbu Hrvatske od one slike policajca s djetetom u naručju. I ne mogu zamisliti goru od one s mađarske granice.


 

aem_copy65542.jpg Članak je objavljen u sklopu projekta "Vladavina prava" koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).
Ključne riječi: izbjeglice, turizam
<
Vezane vijesti