o_welles_i_rajkovic_venecija_1969_welles_show_za_abc_tv.jpgOtvorenje izložbe "Iz filmskog albuma Ivice Rajkovića" održat će se od 21. travnja s početkom u 19 i 30 sati, u foajeu kina Tuškanac (Tuškanac 1, Zagreb). Izložbu možete pogledati do 26. travnja.

U suradnji s Hrvatskim filmskim savezom, na 24. Danima hrvatskog filma održat će se izložba dosad neobjavljenih fotografija čuvenog hrvatskog filmskog snimatelja Ivice Rajkovića.

Fotografijom zabilježeni intimni trenuci iz života glumačkih i redateljskih velikana poput Orsona Wellesa, Jeanne Moreau, Relje Bašića, Franje Majetića, Mie Oremović, Mirjane Bohanec, Rade Šerbedžije i mnogih drugih premijerno će biti pokazani javnosti na izložbi fotografija Iz filmskog albuma Ivice Rajkovića.

Ivica Rajković jedan je od najvećih direktora fotografije koje je hrvatska kinematografija ikada imala. Započevši karijeru početkom 1960-ih kao fotograf i asistent snimatelja na igranim filmovima Nikole Tanhofera, Fadila Hadžića i drugih, u ulozi direktora fotografije potpisao je 21 igrani film te osamdesetak kratkometražnih igranih i dokumentarnih ostvarenja. Bio je omiljeni snimatelj Kreše Golika, Dušana Vukotića, Fadila Hadžića, Krste Papića, Nikole Babića, Petre Krelja, Branka Ivande, Ante Peterlića, Miroslava Mikuljana i drugih, a oni su ga pozivali na suradnju i u kratkometražnim i u cjelovečernjim igranim projektima. Među rijetkim je hrvatskim snimateljima koji su imali priliku raditi s velikanima svjetskoga filma poput Orsona Wellesa, koji mu je kao snimatelju ukazao povjerenje nekoliko puta između 1967. i 1971. godine.

Rajković je ostao aktivan do sredine 1995. godine, a osim nagrada za pojedine filmske projekte, njegovo umjetničko djelo potvrdila je 2013. godine i nagrada Vladimir Nazor za životno djelo. Tada je odlučio podijeliti svoje filmske uspomene s drugima i izložiti javnosti dio svojeg fotografskog albuma u kojemu se, osim portreta glumaca i promotivnih fotografija za razne filmove, nalaze i radne fotografije produkcija u kojima je bio direktor fotografije.