atlas.jpgOtvorenje izložbe francuske umjetnice Louise Drulhe, naziva Kritički atlas interneta, održat će se 16. ožujka s početkom u 20 sati, u riječkoj galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1) u organizaciji udruge Drugo more. Autorica će zainteresirane posjetitelje pobliže upoznati sa svojim radovima na stručnim vodstvima kroz izložbu, koja će se održati u petak, 17. ožujka, s početkom u 10 i 12:30 sati. Izložba je otvorena do 7. travnja.

Tragajući za odgovorom na pitanje kakvog je oblika internetski prostor, Drulhe je iznijela seriju od petnaest hipoteza koje se temelje na digitalnoj arhitekturi te konceptualnoj primjeni oprostorenja, popraćenoj vizualnim elementima poput crteža, shema, objekata, 3D modela i videa. Umjetnica je istraživanje pretočila u formu atlasa, smatrajući je "primjerenim alatom za izgradnju prostora misli".

Izgrađeni prostor Kritičkog atlasa interneta je neopipljiv, to je jedinstveni računalni kod s beskrajnim brojem mogućnosti prikaza, od ekrana, preko papira, do izložbenog prostora. Drulhe je pri osmišljavanju vizualnog dizajna atlasa krenula od postavke da se u internetskim preglednicima prikaz web stranice automatski generira s obzirom na format. Time je atlas u konačnici oblikovala kao publikaciju s neograničenim brojem formata, kako na mreži (web stranica) tako i na papiru (knjige, plakati).

Osim atlasa, Drulhe će na izložbi predstaviti i rad Blockchain, arhitektura kontrole?, petnaestominutni video koji se na temelju prostorne analize bavi društveno-političkom problematikom tehnologije blockchaina, iznoseći time originalnu vizualizaciju ove tehnologije.

Više o izložbi i radnom vremenu galerije saznajte ovdje.