Izložba španjolske umjetnice Núrije Güell i kubanskog umjetnika Levija Orte bit će predstavljena u Galeriji "Miroslav Kraljević" 17. listopada od 20 sati. Izložba ostaje otvorena do 9. studenog 2013. godine.

Izložba Ti i čija vojska? španjolske umjetnice Núrije Güell i kubanskog umjetnika Levija Orte bit će predstavljena u Galeriji Miroslav Kraljević 17. listopada 2013. godine od 20 sati. Serija instalacija prikazuje radove nastale izravnom konfrontacijom ili pak suptilnijim i tajnim intervencijama, zrcaleći tako prakse upravljanja državnom vlasti. Izložba ostaje otvorena do 9. studenog 2013. godine.

Izložba Levija Orte (La Habana, 1984.) i Núrije Güell (Barcelona, 1981.) Ti i čija vojska? pruža pogled iznutra na zloupotrebu moći koju omogućavaju utvrđeni "legitimitet" i dominantni moral, bilo da se radi o komunističkom ili kapitalističkom kontekstu. Kroz video radove i fotokolaž osvrće se na umjetničke prakse temeljene na intervenciji kao metodi, ali onoj koja se razvila zrcaleći prakse upravljanja državnom vlasti, od izravne konfrontacije do suptilnijih i tajnih intervencija. Rad Orte i Güell nadilazi vizualizaciju struktura i strategija eksploatacija i potlačivanja pojedinca u trenutnom stanju stvari, a cilj ovog projekta je aktivirati različite geopolitičke situacije s različitim odnosima prema aparatu moći.

"Güell stvara nešto što naziva izmještenim pravnim primjenama u kojima izvrće bankovnu logiku profita i sastavlja priručnik za eksproprijaciju novaca od banaka, predlažući strategije kako pronevjeriti novac bez da budete uhvaćeni. Orta stupa u kontakt s bivšim kulturnim špijunom kubanskog režima koji ga upućuje na aktivnog službenika i stvara specifičan subverzivni rad kako bi slijedio birokratske puteve cenzure na Kubi." (iz predgovora Alejandre Labastide, kustosice izložbe Ti i čija vojska?)

Rad na terenu ili tajne operacije uključuju određeni osobni rizik za umjetnika, ali slijede pravila igre kako ne bi bile razotkrivene. Potajnost ne oslabljuje njihov rad, već upravo pod okriljem zakonskih i nadzornih strategija sustava kojeg naizgled potkopavaju, ovi umjetnički radovi puno toga iznose na vidjelo. Na otvorenju izložbe Ti i čija vojska? kustosica Alejandra Labastida vodit će razgovor s autorima izložbe Levijem Ortom i Núrijom Güell kada će oni razotkriti pred posjetiteljima svoj rad.

http://ortalevi.blogspot.com/

http://www.nuriaguell.net/