Foto: FacebookFoto: FacebookInicijativa Dobrodošli! i udruga Are you Syrious? predstavili su danas Izvještaj o nezakonitim i nasilnim protjerivanjima izbjeglica iz Hrvatske kojim su upozorili na kršenje nacionalnih i međunarodnih pravnih obaveza Hrvatske i nepovredivosti ljudskog života i dostojanstva, kao stečevina općeljudskih vrijednosti.

Izvještaj je nastao nakon razgovora s pedesetak izbjeglica u kampovima u  Srbiji, u prosincu 2016. i siječnju 2017. godine, u kojima je ukazano da se s hrvatskog se teritorija protjeruju obitelji i pojedinci različitih dobnih skupina uglavnom iz Afganistana, a u manjem broju i iz drugih zemalja. Mnoge od tih osoba su i po nekoliko puta u Hrvatskoj, na različitim mjestima, eksplicitno zatražile međunarodnu zaštitu tj. azil.

Inicijativa Dobrodošli! i Are You Syrious? traže hitan prekid nasilnih i nezakonitih vraćanja izbjeglica s teritorija HrvatskePrikupljeni iskazi govore o sljedećim obrascima ponašanja:

  • višesatnom, pa i višednevnom zatvaranju u policijske postaje bez prevoditelja
  • prekoračenjima ovlasti policijskih službenika
  • različitim oblicima verbalnog i fizičkog nasilja
  • prijetnjama i izrugivanjima od strane policijskih službenika
  • prisilnom potpisivanju dokumenata na hrvatskom jeziku ili nekom drugom jeziku (engleskom, perzijskom, rumunjskom i sl.) koji ne razumiju
  • oduzimanju vrijednosti i osobnih stvari te na kraju
  • protjerivanju unatoč eksplicitnom traženju azila u Hrvatskoj  

Inicijativa Dobrodošli! i Are You Syrious? zbog toga traže hitan prekid nasilnih i nezakonitih vraćanja izbjeglica s teritorija Hrvatske, žurnu provedbu temeljite istrage o nezakonitim i nasilnim protjerivanjima izbjeglica preko granica  Hrvatske i sankcioniranje nasilnih djelatnika policije i nadležnih osoba Ministarstva unutarnjih poslova te povrat nezakonito protjeranih izbjeglica, koji i dalje žele zatražiti azil u Hrvatskoj, u Prihvatilišta za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu i Kutini, a time i nastavak procedure zahtjeva za međunarodnom zaštitom.

Ključne riječi: izbjeglice, MUP, CMS
<
Vezane vijesti