Ilustracija: Zelena akcijaIlustracija: Zelena akcijaNorveška tvrtka "Spectrum" koja je seizmički snimala Jadran, ni nakon tri mjeseca nije poslala izvještaj hrvatskim institucijama o provedbi uvjeta zaštite prirode. Ako već "Spectrum" misli da se može igrati s hrvatskim zakonima, ako već ovaj minimum zaštite okoliša nije poštovan, što možemo očekivati kada u Jadran stignu mnogo jači igrači?

"Najviši standardi zaštite okoliša, najviši standardi zaštite okoliša", ponavljali su ovu mantru kao papige iz Ministarstva gospodarstva na svaku kritiku vezanu uz brzinsko guranje koncesioniranja Jadrana najvećim svjetskim zagađivačima, naftnim korporacijama. I dok čekamo da vidimo hoće li osjetljivim ekosustavom Jadrana haračiti Shell koji je već sredio deltu Nigera, Exxon - odgovoran za izlijevanje tankera čije se posljedice i nakon više od dvadeset godina osjete na Aljasci, BP koji je zavio u crno Meksički zaljev, ili netko sličan ili svi oni skupa, saznajemo što je ostalo od proklamiranih najviših standarda - ama baš ništa.

Već za prvi korak u ovom poslu koji će sigurno nekima donesti dobru zaradu, dok će većini značiti tek još jednu otimačinu javnog dobra, "najviši" standard zaštite okoliša je zaobiđen, a onaj minimalni - nije ispunjen. Naime, 2D seizmičko snimanje Jadrana proglašeno je prvo znanstvenim istraživanjem pa nije napravljena procjena utjecaja na okoliš tih radnji koje donose neizmjernu buku, jačine do 240 decibela, u podvodni svijet morskih sisavaca i drugih životinja iznimno osjetljiva sluha. 

nafta_jadran1_mk_copy15378.jpg

Jedini spomen prirode i okoliša u cijeloj proceduri dijeljenja Jadrana privatnom kapitalu dosada su uvjeti zaštite prirode za Spectrumova istraživanja provođena od rujna prošle godine do 19. siječnja ove godine, koje je izdalo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Ti su uvjeti nalagali Spectrumu da na svojim brodovima ima stručnjake koji su trebali vršiti monitoring morskih sisavaca i drugih životinja. O istome su trebali podnijeti izvještaj Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta koje je nadležno za znanstvena istraživanja, a koje je pak trebalo isto proslijediti MZOIPU-u. Međutim, kako H-Alter saznaje, ni nakon više od tri mjeseca od isteka roka, Spectrum nije poslao izvještaj.

"Po završetku istraživanja, u ožujku ove godine, Ministarstvo je diplomatskim putem zatražilo dostavljanje predmetnog izvješća. Od ožujka do lipnja ove godine, putem Ministarstva vanjskih i europskih poslova  nekoliko smo puta požurnicom zatražili izvješće o provedenom istraživanju, međutim isto i dalje nismo zaprimili. Zadnja požurnica Ministarstvu vanjskih i europskih poslova upućena je sredinom lipnja.", odgovaraju H-Alteru iz MZOS-a.

Na upite kakve su sankcije za kršenje uvjeta zaštite prirode i koliko će još ministarstva moliti norvešku tvrtku da se sjeti poštivati hrvatske zakone, iz MZOIP-a nam do završetka ovoga teksta nisu odgovorili.

Za vrijeme bombardiranja podmorja zvučnim topovima s talijanske su strane Jadrana stizala izvješća o uginulim nasukanim kornjačama i dupinima koje su Talijani povezivali s istraživanjima na našoj strani. Tako je u listopadu pronađeno 14 uginulih dupina s popucanim bubnjićima koje je mogla prouzročiti jedino buka, tvrdili su talijanski stručnjaci. Iz hrvatskih se institucija nitko o tome nije oglasio, kao ni o više slučajeva pojave uginulih kornjača.

U međuvremenu, u ožujku ove godine, prekasno za Jadran, Europski je parlament odlučio kako seizmička istraživanja europskog podmorja u potrazi za naftom i plinom stvaraju zagađenje bukom te će se sva ubuduće morati podvrgnuti procjeni utjecaja na okoliš.

Spectrum je, podsjećamo, ovaj unosan posao dobio bez javnog natječaja, direktnom pogodbom. O ovom snimanju kao ni o sljedećim koracima koncesioniranja Jadrana za naftne i plinske bušotine nije provedena nikakva javna rasprava.

Jadran, more koje je zajedničko dobro svih stanovnika njegovih obala, ali i stanovnika njegovih voda, more koje je još jedino što hrvatsku državu drži iznad vode, prepušteno je na milost i nemilost lovcima na profit, a slabe hrvatske institucije ne mogu čak dobiti ni neki pro forma izvještaj, a tamoli osigurati "najviše standarde zaštite Jadrana".

Iako smo prema Zakonu o pravu na pristup informacijama tražili ugovore s ovom tvrtkom od Ministarstva gospodarstva još u rujnu prošle godine, nakon višemjesečnog natezanja od Vrdoljakovog smo Ministarstva dobili odgovor kako su pitali Norvežane za suglasnost za objavu ugovora "te je ista uskraćena". Nadalje, iz Ministarstva navode kako "je u provedenom testu razmjernosti utvrđeno da bi omogućavanje pristupa traženoj informaciji ugrozilo gospodarski interes i investicijsku klimu Republiku Hrvatske".

Ako već Spectrum misli da se može igrati s hrvatskim zakonima i ne poštivati ih, ako već ovaj minimum minimuma zaštite okoliša nije poštovan, što možemo očekivati kada u Jadran stignu mnogo jači igrači, dokazani beskompromisni lovci na profit nauštrb ljudi i prirode, svjetske naftne korporacije? Sigurno je jedino da nemamo baš nikakvog razloga vjerovati u mantru koju će i dalje ponavljati iz Ministarstva gospodarstva. Zaštita prirode i okoliša u dosadašnjim postupcima vezano uz odobravanje bušenja u Jadranu nije uopće postojala, kao ni transparentnost ni sudjelovanje građana u odlučivanju, jedno od prava koje građanima daje Aarhuška konvencija, međunarodni ugovor koji je Hrvatska dužna poštivati.

Jadran, more koje je zajedničko dobro svih stanovnika njegovih obala, ali i stanovnika njegovih voda, more koje je još jedino što hrvatsku državu drži iznad vode, prepušteno je na milost i nemilost lovcima na profit, a slabe hrvatske institucije ne mogu čak dobiti ni neki pro forma izvještaj, a kamoli osigurati "najviše standarde zaštite Jadrana".


 "Mediteran kakav je nekad bio" postao "Nova naftna provincija"

10511216_10152352112805677_6751516100005461544_n.jpg

Na stranici Agencije za ugljikovodike stoji slogan "Croatia - A New Oil Province at the Heart of Europe". Iako vjerojatno nisu imali tu namjeru, pogodili su u srž stvari. Hrvatska se država pokazuje kao tek provincija čiji su se šefovi stavili u vjernu službu naftnim lobijima koji pak vladaju svijetom. Bitka za pogonsko gorivo industrijske civilizacije sigurno će se sve više zaoštravati, jer je nafta sve teže dostupna, a s time i civilizacija gubi dah. Umjesto da rade na osiguravanju suvereniteta hrane i energije za sve stanovnike Hrvatske, te prilagodbi na promjene klime koje je opet potkurila industrijska civilizacija, vlastodršci nas guraju u ralje korporacija koje su glavni akteri niza sukoba koji se već događaju u svijetu, a s potpirivanjem novih sigurno nemaju namjeru stati.

Ključne riječi: nafta, jadransko more
<
Vezane vijesti