predavanja_naslovna.jpgUdruga Biovrt – u skladu s prirodom kreće s organizacijom seta ovogodišnjih proljetnih predavanja. Posjetit će nekoliko mjesta/gradova u Hrvatskoj i održati besplatna predavanja. Otvoren je poziv organizatorima predavanja (udruge, knjižnice, institucije i sl.) koji bi željeli ugostiti predavanje - potrebno je slijediti nekoliko jednostavnih uputa i besplatna vrtlarska predavanja stižu u vaš grad. Prijave do 5. veljače.

Teme predavanja:

1. Predavanje Sjeme kao zalog naše budućnosti
Na predavanju će predavačica Silvija Kolar-Fodor prezentirati zbog čega je sjeme veliki faktor u održivosti i neovisnosti svake obitelji, kao i zajednice u cjelini. Saznati ćete zbog čega je važno skupljati sjeme biljaka koje uzgajamo, kako skupiti sjeme glavnih povrtnih vrsti, kako ih čuvati i kako skupiti sjeme u godinama s vremenskim izazovima – kojima sve češće svjedočimo. Silvija će također pokazati načine izdvajanja i skupljanja sjemena. Svaki sudionik/ca predavanja dobiva na poklon sjeme povrća iz biovrta.

2. Predavanje i predstavljanje knjige Vrtlarenje u skladu s prirodom
Za zainteresirane knjižnice i ostale organizatore predavanja koje Biovrt nije posjetio prošle godine ostavlja se mogućnost na izbor temu predavanja Vrtlarenje u skladu s prirodom uz predstavljanje istoimene knjige autorice Silvije Kolar-Fodor. Kao i prošle godine, organizatori predstavljanja dobivaju na poklon po jedan primjerak knjige za svoju knjižnicu.

Ukoliko želite ugostiti predavanje, evo nekoliko uputa za prijavu:

- Predavanja će se održavati tijekom mjeseca veljače i ožujka 2019.
- Ovaj poziv otvoren je za područje cijele Republike Hrvatske

- Predavanje treba biti organizirano na javnom mjestu i otvoreno za javnost (sudjelovanje javnosti na predavanju mora biti besplatno).
- Organizator se obvezuje organizirati prostor, obavijestiti medije i javnost o održavanju predavanja, osigurava laptop i projektor za održavanje predavanja.

- Predavanje traje sat vremena (1 h) nakon čega je moguće organizirati razmjenu sjemena. Predavačica može donijeti višak sjemena iz biovrta, ovisno o sezonskom višku.
- nakon predavanja predavačica će ukratko predstaviti svoju knjigu Vrtlarenje u skladu s prirodom . Za zainteresirane knjižnice koje nisu posjećene prošle godine ostavlja se mogućnost na izbor temu predavanja Vrtlarenje u skladu s prirodom uz predstavljanje knjige

- Udruga Biovrt osigurava poklon za sve sudionike predavanja – 1 vrećicu sjemenja Salata zimska mix po osobi.

- Predavanje je besplatno, pokrivaju se jedino troškovi puta predavačici (da li ih plaća organizator ili se skupljaju u vidu donacija od sudionika odluka je organizatora).

- Dolazak u udaljenije dijelove RH razmatra se ukoliko se prijavi više zainteresiranih s nekog područja, pa to onda spajamo u malu turneju. U tom slučaju organizatori dijele trošak puta predavačice (npr. prošle godine imali su "istarsku turneju" gdje je spojen dolazak u Umag, Pulu, Labin i Rijeku u 4 dana).

Prijave se zaprimaju do 5.2. putem ovog obrasca.

Udruga Biovrt – u skladu s prirodom od 2012. inspirira i educira o životu u skladu s prirodom.