Mreža Bankwatch ovaj je tjedan pokrenula novu internetsku stranicu koja sadrži kritičke analize korištenja javno-privatnog partnerstva u javnoj infrastrukturi

Mreža Central and Eastern Europe Bankwatch (CEE Bankwatch), koje je i Zelena akcija članica, ovaj je tjedan pokrenula novu internetsku stranicu koja sadrži kritičke analize korištenja javno-privatnog partnerstva (JPP) u javnoj infrastrukturi, primjerice prilikom gradnje cesta, bolnica i komunalne infrastrukture. Stranica sadrži studije slučaja problematičnih projekata diljem Europe, što uključuje pogon za pročišćavanje vode u Zagrebu, Arenu Zagreb te autoceste Bina Istra i Zagreb Macelj.

"Neke Vlade podupiru javno-privatna partnerstva jer im ona omogućuju da odmah započnu s realizacijom skupih infrastrukturnih projekata, bez da se dug vidi u službenim bilancama, a otplata duga se odgađa na nekoliko godina. No, oni koji planiraju ući u nove projekte u sklopu modela javno-privatnog partnerstva, trebaju uzeti u obzir posljedice ovakvih poteza u Mađarskoj, Portugalu i Ujedinjenom kraljevstvu prije nego što nasjednu na tvrdnje o isplativosti", objasnio je Roman Havlicek, Bankwatchev koordinator za alternativnu ekonomiju. U tim državama su se Vlade, nakon što je nastupila financijska kriza, suočile sa situacijom u kojoj su zbog mnogobrojnih potpisanih ugovora bile obavezne isplačivati značajne iznose privatnim investitorima u narednih 20-ak godina, što ih je onemogućavalo u raspolaganju novcem. Navedene države upravo revidiraju svoje stavove prema takvim modelima, jer zbog postojećih projekata imaju više financijskih obaveza prema privatnim partnerima nego što su na početku predviđali.

10_things_first_slide_0.jpg

"Postoji sve više dokaza da su javno-privatna partnerstva precijenjena", dodaje Pippa Gallop, Bankwatcheva koordinatorica za istraživanja, "ali kako ugovori uglavnom traju barem 30 godina, treba postojati snažna politička volja da bi se situacija promijenila. Kad javno-privatna partnerstva propadnu - što se u mnogim slučajevima i dogodilo -račun snose porezni obveznici".

"Nadamo se da će nova internetska stranica, koja je uglavnom namijenjena aktivistima, novinarima i istraživačima, pomoći demistificirati javno-privatna partnerstva i pridonijeti širem razumijevanju njihovog funkcioniranja", dodaje Sven Haertig, Bankwatchev internetski urednik.

Internet stranica nalazi se na ovom linku.

<
Vezane vijesti