Foto: occupygezipics.tumblr.comFoto: occupygezipics.tumblr.com"Od Vlade RH očekujemo da će se jasno pozicionirati prema nedemokratskoj Erdoğanovoj vladi i doprinijeti okončanju nasilja i represije kao i međunarodnoj potpori borbi turskog naroda", piše 29 hrvatskih organizacija u pismu potpore turskim građanima

29 organizacija iz Hrvatske poslalo je pismo potpore turskim građanima koji već nekoliko dana prosvjeduju protiv provatizacije javnih prosvjeda, nedemokratske vladavine premijera Erdogana i vrlo nasilne policijske represije u toj zemlji. Pismo će biti prevedeno na turski jezik i poslano organizacijama i građanima u Turskoj, a uručit će ga i turskoj ambasadi u Zagrebu.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Jedan svijet -  jedna borba: solidarno uz turske građane u borbi za demokraciju i javna dobra

Pismo potpore hrvatskih udruga turskim aktivistima

Organizacije iz Hrvatske ovim putem izražavaju ogorčenost represijom  koja je u Turskoj već dugo na snazi, a posljednjih je dana, uz medijsku blokadu, dosegla alarmantne razmjere. Isto tako, kao aktivisti za ljudska i radnička prava, demokratizaciju i zaštitu okoliša te javnih dobara, izražavamo solidarnost s turskim aktivistima i aktivistkinjama te ih ohrabrujemo u njihovoj borbi za demokratsku Tursku.

Hrvatskoj su javnosti poznati slučajevi turskih državljanki Başak Şahin Duman i Vicdan Sahin Özerdem koje su zbog svog aktivističkog i novinarskog djelovanja bile osuđene na dugogodišnje zatvorske kazne.

Hrvatskoj su javnosti poznati slučajevi turskih državljanki Başak Şahin Duman i Vicdan Sahin Özerdem koje su zbog svog aktivističkog i novinarskog djelovanja bile osuđene na dugogodišnje zatvorske kazne te koje je Republika Hrvatska nakon višemjesečnog zadržavanja u zemlji na koncu odbila izručiti Turskoj. Nažalost, takvi slučajevi zaista nisu rijetkost: turska vlada na čelu s premijerom Recep Tayyip Erdoğanom i njegovom Strankom pravde i razvoja (AKP) već cijeli niz godina vrlo brutalnim metodama zatire sve oblike kritike koji dolaze od medija, akademske zajednice, političke opozicije i aktivista. Temeljna politička prava, poput slobode izražavanja, javnog okupljanja i političkog te sindikalnog organiziranja čije je poštivanje minimalni i nužni uvjet za demokraciju u Turskoj su godinama vrlo otvoreno ograničavana, a oni koji aktivno kritiziraju vladu nerijetko bivaju lišeni slobode i bez odgovarajućih dokaza osuđivani na dugotrajne kazne zatvora.

Ovih su dana, međutim, turske vlasti otišle korak dalje u represiji i nasilju nad svojim građanima kako bi zaustavili ono što je počelo kao pobuna protiv otimačine javnog prostora i njegove privatizacije koja prijeti parku Gezi u samom centru Istanbula, a preraslo u široki pokret protiv represivne vlasti koji je zahvatio i druge turske gradove poput Ankare, Izmira, Adane i ostalih. Policija je prema prosvjednicima poduzela cijeli niz izrazito nasilnih metoda, poput korištenja dimnih bombi, suzavaca, vodenih topova a u nekoliko je slučajeva na prosvjednike čak i pucala. Broj ozlijeđenih građana je dosegao četveroznamenkaste brojke, a ima i poginulih. Svejedno, građani diljem Turske u sve većem pružaju otpor represivnoj Erdoğnovoj vladavini - čini se da bi upravo ovaj trenutak mogao biti prekretnica koja će u Turskoj osigurati velike promjene.

'Smatramo kako je svojim postupcima Erdoğanova vlada objavila otvoreni rat svojim građanima i da je još jednom dovela u pitanje legalnost i legitimnost svoje vladavine.' 

Smatramo kako je svojim postupcima Erdoğanova vlada objavila otvoreni rat svojim građanima i da je još jednom dovela u pitanje legalnost i legitimnost svoje vladavine. Stoga poručujemo građanima Turske da ih, kao i aktivisti i aktivistkinje diljem svijeta, podupiremo u njihovoj borbi za demokraciju te mogućnost da se glasno zalažu za javni interes.  Od Vlade Republike Hrvatske očekujemo da će se jasno pozicionirati prema nedemokratskoj Erdoğanovoj vladi i doprinijeti okončanju nasilja i represije kao i međunarodnoj potpori borbi turskog naroda.

Solidarno,1. Akademska solidarnost
2. Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju
3. B.a.B.e.
4. Brodsko ekološko društvo - BED
5. Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI)
6. Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek
7. Centar za mirovne studije
8. Centar za ženske studije
9. Cenzura Plus
10. Direktna demokracija u školi
11. Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću
12. Ekološko društvo Pan - Karlovac
13. Eko - Zadar
14. GONG
15. Hrvatsko debatno društvo
16. Info zona - Split
17. JEF Hrvatska
18. Klub studenata Fakulteta političkih znanosti
19. Kuća ljudskih prava
20. Mirovna grupa Oaza
21. Mladi antifašisti Zagreba
22. Mreža mladih Hrvatske
23. Multimedijalni institut MaMa
24. Pravo na grad
25. Subversive Forum
26. Udruga za nezavisnu medijsku kulturu
27. Udruga Protagora
28. Zelena akcija
29. Zeleni Osijek

Ključne riječi: turska
<
Vezane vijesti