Otkrivamo tajni dokument: U povjerljivom pismu ravnatelju Agencije za elektroničke medije Zdenku Ljevku, H-Alterov urednik denuncirao je elektroničke publikacije koje nisu ispunile zakonsku obavezu prijavanja svojega postojanja, nastojeći na taj način izbjeći zakonsku obavezu plaćanja 0,5 posto prihoda.

Poštovani gospodine Ljevak, ravnatelju Agencije za elektroničke medije,

Kao običan hrvatski građanin, štoviše urednik jedne od brojnih "elektroničkih publikacija", želio bih javno iskazati podršku u nastojanjima kuće kojoj stojite na čelu, i Vašim osobno, da konačno uvedete reda u internetski prostor. Posve i bezrezervno podržavam zakon  koji Vam daje ovlasti da sve internetske publikacije popišete i da im naplatite porez od 0,5 posto njihovih ukupnih prihoda zbog toga što uopće postoje.

lijevak.jpg

Poštovani g. Ljevak, neugodno mi je to javno reći, pa ću Vam se nagnuti nad uho i tiho šapnuti: primijetio sam da nisu svi nakladnici elektroničkih publikacija preuzeli zakonsku obavezu i prijavili svoju publikaciju Vašoj visokoštovanoj agenciji! Dva sam slučaja kršenja zakonske obaveze uočio.

Prvo što mi je palo u oči dok sam noćas surfao te guglao, jest publikacija koja se nalazi na adresi http://vlada.hr/. Nema nikakve sumnje da i ona potpada pod zakonsku obavezu registriranja u Vašoj ustanovi. Očito je da se radi o "urednički oblikovanoj inačici teksta i/ili informacije iz medija na način da je dostupna širokoj javnosti bez obzira na njezin opseg", kako zakon definira rabotu koju je nužno nadzirati. Na današnji dan, na svojoj naslovnici donosi glavnu vijest o druženju premijerke Jadranke Kosor s egipatskim diktatorom Hosnijem Mubarakom. Ostale vijesti, koje se nalaze ljevo, pardon: lijevo od glavne, informiraju nas o tome da je gospođa premijerka družila se ovih dana i s uvaženim Amrom Musom, pa s egipatskim premijerom Nazifom, kao i da se obratila Hrvatsko-egipatskom poslovnom forumu, te da je pozvala egipatske biznsmene da ulažu u Hrvatskoj. Sve su to važne vijesti, pri čemu nitko razuman ne može poreknuti da je u njihovoj prezentaciji prisutan znatni uređivački touch. A kako bi i izostao, kad je premijerka ujedno i novinarka koja nam je dugi niz godina svima potvrđivala da zna svoj posao.

Prvo što mi je palo u oči dok sam noćas surfao te guglao, jest publikacija koja se nalazi na adresi http://vlada.hr/. Nema nikakve sumnje da i ona potpada pod zakonsku obavezu registriranja u Vašoj ustanovi

Znači, nakladnika ova publikacije trebalo bi kazniti s 10 do 100 tisuća kuna zbog neprijavljivanja svojega medija u registar ustanove kojoj stojite na čelu. I jasno, trebali biste ga oporezovati s 0,5 posto svih bruto prihoda koje ostvaruje u ovoj godini, kako biste imali dovoljno sredstava za nadziranje njegove rabote.

Drugo što mi je palo u oči dok sam noćas surfao te guglao jest publikacija koja se nalazi na adresi http://www.e-mediji.hr/ . To su vam, ukoliko ne znate, stranice Agencije za elektroničke medije. Ta agencija, koja, da vas utješim, nema nikakvih dodirnih točaka s Vama i Agencijom za elektroničke medije kojoj stojite na čelu, također nije svoju elektroničku publikaciju prijavila u registar elektroničkih publikacija za čije ste vođenje Vi, gospodine Ljevak, zaduženi. Ne dvojim da se zakonska obaveza odnosi i na nju. Tekstovi koji su ondje objavljeni sadrže naslove, ponekad i sažetke sadržaja, rubricirani su, itd, a to sve zahtijeva pozamašan posao "uredničkog oblikovanja", kako je navedeno u kriterijima koje je napisao Zakonodavac. Dakle, pozivam Vas ljubazno da primijenite isti postupak: kazna za neprijavljivanje i 0,5 posto po džepu!

Drugo što mi je palo u oči dok sam noćas surfao te guglao jest publikacija koja se nalazi na adresi http://www.e-mediji.hr/ . To su vam, ukoliko ne znate, stranice Agencije za elektroničke medije

Na kraju, želim reći i to da i sam, osobno, imam neugodna iskustva s tom agencijom (da se posve razumijemo, ne s Vašom, već s onom drugom, s kojom Vi nemate nikakvih dodirnih točaka): još u ljeto prošle godine poslao sam joj nekoliko novinarskih pitanja. Tražio sam da mi pošalje registar elektroničkih publikacija koji ona vodi, kao i podatke o obavljenom oglašavanju tijela državne uprave na svim radijima i televizijama, s novčanim iznosima koji su pritom cirkulirali, državnim tijelima koja su ih uplaćivala i medijima koji su posredstvom oglašavanja bili sretni dobitnici proračunskih sredstava. Tražene podatke nije mi poslala, pa sam ju tužio Upravnom sudu zbog kršenja prava na informaciju i dobio redom sve sporove. No ta agencija, koja, ponavljam, nema nikakve veze s ovom kojoj stojite na čelu, oglušila se čak i o naredbu Upravnog suda, koji joj je bio naložio da moj "predmet" riješi u roku od 30 dana. Tako da većinu traženih odgovora ni do dan-danas nisam dobio. Neke doduše jesam, i to tek nakon sudski određenog roka, a o njima ću Vas izvijestiti u nekom od narednih pisama.

Iz toga svega zaključujem, i skrećem Vam pažnju, da je nešto jako trulo kod toga nakladnika, i da bi stoga njegova elektronička publikacija, a možda i čitav njegov rad, neizostavno trebalo podrediti kontroli Vas i Vaše cijenjene agencije.

Želim Vam mnogo uspjeha u daljnjem radu. Bilježim se sa štovanjem.

<
Vezane vijesti