Foto: Luka ResanovićFoto: Luka ResanovićTisuće građana i građanki pridružilo se zagrebačkoj Povorci ponosa za društvo slobode i solidarnosti. "Došlo je vrijeme da zajedničkom borbom svakim danom sudjelujemo u obrani otvorenog društva temeljenog na solidarnosti, demokraciji, različitosti, ljubavi i prihvaćanju. Želimo stvarnu slobodu za sve LGBT osobe, da živimo sigurno i sretno, kao da je svaki dan Pride", rekao je Antonio Dominik.

Pod sloganom Još Hrvatska ni' propala danas je održan 15. Zagreb Pride čija je središnja tema obrana izborenih sloboda svih građana i građanki Hrvatske. Ovogodišnji jubilarni Pride okupio je nekoliko tisuća ljudi, a održao se u jeku napada vladajućih na ženska i LGBT prava, Tomašić: "Želimo i da svi radnici imaju slobodno vrijeme za svoje kreativne potencijale, kulturu, obrazovanje i obitelj. Sloboda radništvu, a ne kapitalu! Neka cijelo naše društvo bude sretno i ponosno, neka bude kao Pride"medijske slobode, reformu školstva i druge aktualne probleme koje su organizatori prepoznali i istaknuli kao ključne.

Ovaj društveno-politički javni skup započeo je u 15 sati na Rooseveltovom trgu ispred Mimare gdje su se okupljenima obratili članovi organizacije Pridea kako bi pročitali proglas i temeljne zahtjeve.

"Došlo je vrijeme da zajedničkom borbom svakim danom sudjelujemo u obrani otvorenog društva temeljenog na solidarnosti, demokraciji, različitosti, ljubavi i prihvaćanju. Želimo stvarnu slobodu za sve LGBT osobe, da živimo sigurno i sretno, kao da je svaki dan Pride. Prije 15 godina su nas pokušali ušutkati suzavcem, poslana je jednostavna poruka- nikada više povratak u tišinu. Ni milimetar svoje slobode ne damo", rekao je Antonio Dominik te se osvrnuo i na pitanja medija, javne riječi, sveučilišta i civilnog društva.

"Želimo slobodu za sve medije, posebno javne i neprofitne, da radimo, pišemo i stvaramo bez straha od cenzorskih škara s Markovog trga ili Kaptola. Želimo da svatko o javnim osobama može odgovorno i kritički govoriti, bez straha od nasilja i institucionalnih pritisaka za izgovorenu riječ. Tražimo slobodu za javna sveučilišta, da ostanu slobodna i autonomna, bez boga i gospodara. Želimo slobodno i sekularno civilno društvo, a ne militarističko i klerikalno", rekao je Dominik.

Pride aktivistica Petra Tomašić osvrnula se na ženska i transseksualna prava, kao i na probleme izbjeglica, obrazovanja i radništva.Dominik: "Došlo je vrijeme da zajedničkom borbom svakim danom sudjelujemo u obrani otvorenog društva temeljenog na solidarnosti, demokraciji, različitosti, ljubavi i prihvaćanju"

"Želimo slobodu za sve žene, da nastavimo same donositi odluku o svom tijelu, bez zabrana, straha i srama, slobodu za trans i rodno varijantne osobe, da se slobodno krećemo, samostalno biramo spolni i rodni identitet. Želimo i slobodno kretanje za sve ljude koji bježe od gladi, siromaštva i rata, i protiv smo društva bodljikavih žica, podjela i bešćutnosti prema izbjeglicama. Želimo nastavak cjelovite kurikularne reforme, da stručnjaci nesmetano rade svoj posao, bez pritiska političkih i vjerskih ekstremista. Želimo i da svi radnici imaju slobodno vrijeme za svoje kreativne potencijale, kulturu, obrazovanje i obitelj. Sloboda radništvu, a ne kapitalu! Neka cijelo naše društvo bude sretno i ponosno, neka bude kao Pride", zaključila je Tomašić.

Nakon njihovih govora nastupio je lezbijsko-feministički sastav Le Zbor te otpjevao Internacionalu, Mariju i Magdalenu, te budnicu Još Hrvatska ni' propala s ponešto izmijenjenim i prilagođenim tekstom.

Potom su se okupljene tisuće uz bubnjeve, zviždaljke, megafone, zastave, table i transparente uputile u šetnju centrom grada prema Ribnjaku Dominik: "Želimo slobodno i sekularno civilno društvo, a ne militarističko i klerikalno"kao konačnom odredištu. Uz pojačanje interventnih policijskih jedinica, povorka je prošla bez incidenata. Na Ribnjaku je slijedio glazbeni program, a diljem parka su bili postavljeni i štandovi s majicama, hranom i pićem.

Nastupio je Elemental čija pjevačica Remi je rekla kako su ljudi sa suzavcem na vlasti, te da žele da se pokorimo i budemo podanici. Nakon njihova nastupa, na pozornici se obratio LGBT učenik srednje škole rekavši kako mnogi LGBT učenici žive u strahu. Potom je nastupio bend ABOP sastavljen od članova Elementala, Pipsa, Kriesa, Mayalesa, Sinesteta i Pridjeva, a prisutne je do kraja zabavljao glazbeni DJ.

<
Vezane vijesti