U srpnju 2005. u San Franciscu u Kaliforniji održane su anarhističke demonstracije protiv G8 skupine. Josh Wolf, anarhist i video aktivist koji je svojom kamerom već bilježio slične progresivne akcije i inicijative, snimio je i ovaj događaj. Tijekom prosvjeda je zabilježio scenu u kojoj policajac počinje gušiti jednog prosvjednika; ostala je ekipa plavaca pištoljima prijetila prolaznicima. Svoje je materijale Josh, kao i inače, poslao lokalnim aktivističkim medijima kako bi ga objavili.

Na njegovo iznenađenje, u čitavu stvar upleo se odjednom Federalni sud. Hitno je pozvao Wolfa te ga zatražio da preda kompletan materijal vezan za demonstracije, kao i kameru, sve postojeće aparate za snimanje te kompjutor. Wolf je glatko odbio.
Taj ga je neposluh koštao 226 dana iza rešetaka. Zbog zaštite svog materijala proveo je u zatvoru više nego ijedan novinar u američkoj povijesti. Službeno su ga držali zbog građanskog nepoštovanja vlasti, kako bi ga prisilili na svjedočenje i predaju materijala sudu. Nikada nije bio osuđen za zločin.
Kada su shvatili da Josh u svojoj odluci neće posustati, a da je njima ponestalo službenih opravdanja, pustili su ga 3. travnja.
Iza čitave ove farse krije se jedan oštećen policijski auto. Pretpostavka za intervenciju federalnih organa je što je autio bio financiran saveznim novcem. Nebitno je što je jedino oštećenje zabilježeno na svjetlu. Kao i podatak da sam Wolf uopće nije snimio incident s autom. Njegova je krivica što je snimao prosvjed i poznavao neke od sudionika čitave akcije. A to je očito više nego dovoljan razlog da se dođe na metu Federalaca. I da odsjedi osam mjeseci u buksi.
Josh Wolf: Suprotno javnom mnijenju, u ovom zakonskom zapletu koji me držao u Federalnom zatvoru proteklih osam mjeseci, nikada se nije radilo o video snimci, niti o istrazi o navodnom pokušaju paleža auta u vlasništvu policije San Francisca, kako je vlast tvrdila. Točno je da su me u zatvoru držali zbog toga što sam odbijao predati vrpcu, kao i da je policijski auto bilo opravdanje za stvaranje federalnog slučaja, no stvari nisu uvijek onakve kakvima se čine. Ova je istraga daleko izopačenija nego će ispitivanje ikada otkriti.

Na nagovor Wolfovih odvjetnika, njegovi frendovi su stavili nemontirani video na internet, tako da ga sada svi možemo vidjeti. Video je baš sladak, i daje primjer pametnih mladih ljudi koji se usuđuju na politički protest. Poučno je vidjeti i razbješnjele policajce sa isukanim pištoljima...


Još jedan američki aktivist bio je jako sumnjiv policiji. Joshua Kinsberg je student koji je za diplomski rad napravio bicikl na koji su montirani sprejevi za grafite. Dok je davao intervju TV postaji MSNBC ispisao je uz pomoć bicikla grafit America is a free speech zone (Amerika je zona slobode govora). Proveo je 24 sata u zatvoru, a bicikl je detaljno pregledala antiteroristička jedinica. Pušten je pod uvjetom da u slijedećih šest mjeseci ne napravi prekršaj. Znači li to da pola godine ne smije staviti Ameriku i slobodu govora u istu rečenicu?
Više o Joshui
Ključne riječi: Josh Wolf