U popis svih laži koje je izgovorio Ivo Sanader, među najeklatantnije može se uvrstiti ona koju je izrekao na splitskoj Rivi - neistina je kako ne postoji narod koji će se odreći svojih junaka. Naravno da se hrvatski narod odrekao svojih najsjajnijih sinova. A tako će biti dok god smo svi mi, umjesto Milana Levara, slobodni Mirko Norac.

"Nema toga naroda, gospodo, koji će se odreći svojih junaka, a naravno da se ni hrvatski narod neće odreći najsjajnijih hrvatskih sinova. Evo ih ovdje na čelu s generalom Bobetkom, svi generali, pa i onaj koji nije s nama, a jest, a to je Mirko Norac", zaurlao je u veljači 2001. godine sa splitske Rive slobodni građanin Ivo Sanader, ne sluteći da će samo decenij kasnije upravo on biti taj koji će s "utamničenim hrvatskim vitezom" zamijeniti životne uloge. I to u doslovnom smislu.

mirkonorac.jpg

U tako pomno skrojenom mentalitetu nema mjesta za istinskog ratnog heroja koji cijenu zaštite civila nije platio samo odricanjem od lagodnog obiteljskog života, fakultetskih diploma, novih automobila i kuća, već i vlastitim životom. U vrijeme tijekom kojeg su "najsjajniji sinovi" sudjelovali u likvidaciji nedužnih staraca i žena, hrvatski vojnik Milan Levar skinuo je uniformu i započeo prikupljati dokaze o ubojstvima civila koji nimalo nisu zanimala hrvatska istražna tijela. Riječi Milana Levara nisu ih zanimale niti u trenutku kada je zbog prijetnji zatražio zaštitu, a njegovo ime ne zanima ih niti jedanaest godina nakon što je ovaj nepriznati heroj ubijen u dvorištu vlastite kuće.

Uz popis svih laži koje je izgovorio Ivo Sanader stoga se među najeklatantnije može uvrstiti upravo ona izrečena na splitskoj Rivi - neistina je kako ne postoji narod koji će se odreći svojih junaka. Naravno da se hrvatski narod odrekao svojih najsjajnijih hrvatskih sinova. A tako će biti dok god smo svi mi, umjesto Milana Levara, slobodni Mirko Norac.

Ključne riječi: ratni zločini, Mirko Norac, Milan Levar
<
Vezane vijesti