Andro Vlahušić najavljuje da od sljedećeg mjeseca kreće projekt golfa na Srđu. Obećanje o referendumu bila je laž. Ni mediji nisu ništa bolji. Novinar "Dubrovačkog vjesnika" dobio je već drugu opomenu Vijeća časti HND-a zbog "izrazito navijačkog, neistinitog i neprofesionalnog izvještavanja" o golferizaciji i apartmanizaciji Srđa.

"Novinaru se izriče opomena s obzirom na očito iznošenje neistina i difamiranje ne samo predsjednice Društva arhitekata Dubrovnika nego i udruga koje su sudjelovale u antigolfskoj kampanji.

Dubrovčani ne samo da imaju lažljive novinare, već imaju i lažljivog gradonačelnika koji je izbore dobio na temelju obećanja o referendumu o Srđu

Vijeće je utvrdilo da je novinar posve spekulativno, bez dokaza, argumenata i izjava, izgradio teoriju moguće pobune dijela građana Dubrovnika protiv golf-terena na Srđu te prozvao Mariju Kojaković da je 'kao 'najljući protivnik golfa na Srđu' organizirala i poticala antigolfsku kampanju, zato da bi pogodavala svojem nećaku koji je, navodno na čelu hrvatskoga ogranka jednoga od najvećeg svjetskih investicijskih fondova, TriGranit Holdinga, izravnoga konkurenta Aaronu Frenkelu koji namjerava graditi golf-terene na Srđu. Priča se temelji na aluzijama, sumnjama, spekulacijama, pa i sam autor kaže kako na njegova pitanja i sumnje nitko nije odgovoiro. I sam poziva da se izađe s istinom, što znači da ona ni njemu nije poznata. Usprkos tome, ne libi se prozivati i predsjednicu Društva arhitekata, ali i druge udruge koje se protive golfu na Srđu, pitajući otkud im novac za skupu kampanju!", obrazložilo je Vijeće časti Hrvatskog novinarskog društva svoju odluku o opomeni novinara Antona Hauswitschke  sa sjednice održane 21. studenog.

Hauswitschki ovo nije prva opomena tijela HND-a kojem je zadaća "čuvanje dostojanstva, časti, etike i odgovornosti novinarske profesije". Na sjednici održanoj 14. siječnja novinarsko je Vijeće časti slično ocijenilo i niz tekstova istog autora o istoj temi objavljenih u rujnu u 2010. godine.Ovakav "očito neistiniti" tekst, prema ocjeni HND-a, prenio je Jutarnji list. Naime, i Dubrovački vjesnik u vlasništvu je EPH.

img.jpg img.jpg

"Novinar Anton Hauswitschka nije odgovorio očitovanjem niti nakon druge molbe da to učini. Jasno je i zašto. Kada se, naime, pročitaju tekstovi koji nisu komentari nego klasični izvještaji, nemoguće je ne primijetiti u svakom od njih da se novinar otvoreno stavlja na stranu investitora i gradske vlasti. O udrugama koje su s druge strane barikade govori pak ne ironično, nego se gotovo i zgraža, nazivajući njihove prosvjede nepristojnima i neciviliziranima. Posebno ga nerviraju aktivisti koji su, kako tvrdi, uvezeni iz Splita i Zagreba. Iako citira sve 'zaraćene' strane, otvoreno je na jednoj, a vrhunac je citiranje neimenovanoga stručnjaka koji potvrđuje njegove teze i teze investitora i gradskih vlasti. Nema sumnje da je svim tim prekršen Kodeks", stoji u toj odluci o opomeni.

Dakle, u mediju koji si uzima za pravo koristiti pridjev "dubrovački" temu od vitalnog interesa za grad kontinuirano prati novinar koji je već dvaput pao na testu novinarske etike i struke. Dubrovački vjesnik trebalo bi preimenovati u "golferski" ili "privatnointeresni" vjesnik jer niti je "dubrovački" pošto ne djeluje u interesu građana Dubrovnika, niti je vjesnik jer donosi "očite neistine" i "priče temeljene na aluzijama, sumnjama, spekulacijama", a ne vijesti.

srdj_je_nas.jpg

Nova vlast u državi, u Dubrovniku je na vlasti već neko vrijeme, ali ih to nije usrećilo. Mediji i vlast, svi dokazano lažljivi, na jednoj strani, a s neke druge strane, građani i građanke. Na jednoj strani bageri, s druge strane hrvatska prirodna baština od zajedničkog interesa. Ima li još neka naivčina koja vjeruje da bilo kakvi planovi na Srđu imaju veze s dobrobiti građana ili prosperitetom grada? "Zdrpi i zbriši" novinarstvo, "zdrpi i zbriši" gradonačelnik i "zdrpi i zbriši" investitor. I prije i poslije izbora.

<
Vezane vijesti