susa_klimatske_promjene_mk_copy18860.jpgCentar Knap i Institut za političku ekologiju IPE pozivaju na još jedno u nizu predavanja u ciklusu Krafna na Knap. Ovoga puta gost predavač je Andro Rilović, istraživački suradnik na Institutu za političku ekologiju. Predavanje će se održati u petak, 15. studenog u 19 sati, u Malom Studiju Centra KNAP.

Na prijašnjim predavanjima govorilo se o ‘Odrastu’ koji ukazuje na potrebu za radikalnom transformacijom ekonomskog sustava kako bi se izbjegao ekološki kolaps širokih razmjera. Svaka iole realna strategija suočavanja s klimatskim kaosom i planetarnim ekocidom koji su trenutno u tijeku će se trebati uhvatiti u koštac s pitanjem ‘ekonomskog’ rasta – kako ga zaustaviti te simultano osigurati ljudsko blagostanje i procvat čovječanstva. No pitanje ekonomskog rasta je neizbježno i političko pitanje.

Trenutno dominantan sustav predstavničke (parlamentarne) demokracije je desetljećima gradio svoj legitimitet na obećanju boljeg života koji tobože automatizmom proizlazi iz ekonomskog rasta. Ne samo da se to obećanje nije obistinilo već je dovelo u pitanje biološke preduvjete za ljudski život.

U tim uvjetima, da li nam je onda dovoljna transformacija ekonomskog sustava ili je jednako tako potrebno ponovno promisliti politički sistem? Da li postoje drugačiji oblici društvenog odlučivanja koji bi mogli biti korisniji u rješavanju najvećih problema 21. stoljeća? Kako bi moglo izgledati društvo s radikalno drugačijim ekonomskim i političkim sustavom?