Foto: hop.hrFoto: hop.hrHrvatsko društvo pisaca i Hrvatski PEN centar izražavaju svoju zabrinutost zbog otkaza što ga je Slobodna Dalmacija uručila Borisu Dežuloviću, a povodom kazne koja je tom listu određena zbog njegovog teksta.

"Takvo potpuno odustajanje od obrane djela i osobe vlastitoga novinara pokazuje koliko je malo zaštićena ova profesija i kako je novinarima teško obavljati ključnu funkciju koju imaju u svakom demokratskom poretku - funkciju održavanja prostora javnosti pružanjem informacija, ali i jasnim izražavanjem stavova, pa i onih sa snažnim emocionalnim nabojem", navodi Hrvatsko društvo pisaca i Hrvatski PEN centar u priopćenju te dodaju kako je u tekstu, koji je postao predmetom sudskog postupka, Boris Dežulović pisao protiv zloupotrebe tragičnog događaja kako bi se uspostavio kauzalni niz između prijetnjama izazvane nužnosti zaštite prosvjeda u korist prava na različitost i  navodnih Pitamo se kakvo je to društvo u kojemu su elementarne ljudske vrijednosti  tumačene kao činovi građanske hrabrosti, a glupost, korupcija, nasilje, isključivost, mržnja prema drugom i drukčijem... norma.propusta u istrazi zločina.  

Smatraju da je karakterizacija nositelja takve zloupotrebe nužno zaoštrena, a to vide u postupku koji je Dežulović koristio i u drugim tekstovima na kojima se pored ostaloga zasnivao ugled novina koje se sada tako odlučno ograđuju od svojega novinara.

"U sveopćoj huškačkoj atmosferi, u glasnim najavama linča i progona svakoga tko misli drukčije od sve desnije što ulične što 'službeno' stranačke politike, slučaj Slobodne Dalmacije samo je jedan u nizu primjera eklatantnog gušenja prostora otvorene i objektivne javne rasprave. Slobodna Dalmacija sve je samo ne slobodna, ali nije i jedina novina u Hrvatskoj koja čistkama nastoji higijenizirati slobodu govora", smatraju iz HDP-a i PEN-a.

Nastavljaju kako je uručivanje otkaza Dežuloviću očekivani nastavak prakse gušenja slobode govora i mišljenja koje u igrama oko prijestolja igrači nove-stare Hrvatske, tumače kao lustraciju. Smatraju kako u istom svjetlu, skoro pa sveopće šutnje intelektualaca u alarmantnoj situaciji u kojoj se zove na prevrednovanje svih vrijednosti, solidarizacija kolega novinara i književnika Ante Tomića i Jurice Pavičića s Borisom Dežulovićem, nažalost je hvale vrijedan presedan.

"Pitamo se kakvo je to društvo u kojemu su elementarne ljudske vrijednosti kao što je to kolegijalnost, profesionalna korektnost, odgovornost, empatija, inkluzivnost tumačene kao činovi građanske hrabrosti, a glupost, korupcija, nasilje, isključivost, mržnja prema drugom i drukčijem... norma? Bez obzira možemo li takvo društvo danas imenovati ili ne, svjesni smo toga da ga trebamo mijenjati", zaključuju iz Hrvatskog društva pisaca i PEN centra.   

<
Vezane vijesti