Tijekom više od stotinu godina, unutar zidina Kilmainhama robijali su gotovo svi glavni protagonisti ustanaka protiv Britanaca i ratova za neovisnost. Mnogi su ondje i skončali: neki od bolesti, neki osuđeni na smrtne kazne. Najveći irski zatvor za političke osuđenike danas je pretvoren u muzej.

Kada bi stranca koji u Hrvatsku ne dolazi samo kao turist željan provoda već i žedan spoznaja o novijoj povijesti naše državice trebali odvesti na neko mjesto gdje bi mu ona bila ukratko i razumljivo predočena, domaćin bi se brzo našao u silnim mukama. Kamo odvesti ili uputiti znatiželjnog stranca da na brzinu prokljuvi ovdašnju ne tako davnu prošlost i njezine odraze na sadašnjost? Možda u Kumrovec, s usputnim stajanjem u Velikom Trgovišću? Ili u Jasenovac? No, tada bi ga, radi historijske ravnoteže, trebalo uputiti i na Bleiburg, što bi ga možda još više zbunilo jer to mjesto uopće nije u Hrvatskoj. A što je s Brijunima, Golim otokom, Kninom, Vukovarom ili Brezovicom kraj Siska? Novija hrvatska povijest nije samo ideološki, već i geografski raspršena. Nema jednog mjesta na kojem bi se bez natezanja i "miješanja kostiju" sastala sva ovdašnja povijesna protuslovlja. Sve mi je to padalo na pamet dok sam nedavno u Dublinu izlazio iz tamošnjeg zatvora Kilmainham koji već četrdesetak godina ne služi prvotnoj svrsi, već samo kao muzej. Iako u Dublinu ima i drugih mjesta gdje znatiželjni gost može čuti i naučiti mnogo o dugoj i teškoj borbi Iraca za neovisnost od britanske Krune, ta bivša ozloglašena kaznionica vjerojatno nudi najsugestivniju priču. Ne čudi stoga što skoro svi organizirani turistički obilasci irske metropole, uz brojne crkve i nebrojene pubove, uključuju i posjet Kilaminhamu. 

kilmainham6.jpg

Tijekom više od stotinu godina, unutar zidina Kilmainhama robijali su gotovo svi glavni protagonisti ustanaka protiv Britanaca i ratova za neovisnost. Mnogi su ondje i skončali: neki od bolesti, neki pak osuđeni na smrtne kazne.

kilmainham3.jpg
kilmainham2.jpg
kilmainham4.jpg

Čak se i u mehaničkom nizanju podataka tamošnjih stručnih vodiča snažno osjeća potresna dimenzija priče o borbi Iraca za neovisnost svoje zemlje. Ta borba vodila se i unutar zidina zatvora u kojem su robijali gotovo svi njezini glavni protagonisti. Zbog toga Irci običavaju i danas zvati Kilmainham "irskom Bastilleom". Povijest tog zatvora omeđena je ključnim trenucima irskog "robijanja" pod britanskom Krunom: ustancima, revolucijom i Građanskim ratom.

kilmainham1.jpg

Danas je Kilmainham jedan od najvećih zatvora u Europi koji se više ne koriste. Osim kao muzej, povremeno služi i kao set za snimanje filmskih scena. U Kilmainhamu je, primjerice, snimana originalna verzija filma Dobar posao u Italiji s Michaleom Caineom u glavnoj ulozi. Također i filmovi Neila Jordana U ime oca s Daniel Day Lewisom i Michael Collins, biografski film o jednom od vođa irske revolucije.

Po izlasku iz zatvora, podno znakovitog reljefa s pet zmija zatočenih u kavezu, naviru mnoge usporedbe i neka pitanja. Zašto se, recimo, takva dojmljiva priča ne bi mogla ispričati kada bi se jedna slična ozloglašena kaznionica, kakav je Goli otok, ne bi preuredila u muzej. Za razliku od Iraca, čini se da Hrvati još nisu raščistili odnose spram vlastite prošlosti niti postigli konsenzus da joj se pristupi bez recidivističkih prijepora i politiziranja. Štoviše, ovdje se svako malo čuju prijedlozi za ponovnim otvaranjem Golog otoka. Ali ne kao muzeja.

Ključne riječi: Dublin, Irska
< >
Vezane vijesti