Foto: Vladimira SpindlerFoto: Vladimira SpindlerU ponedjeljak 20. svibnja u kinu Europa otvara se izložba fotografija Vladimire Spindler Kino: mnogo mraka i malo oštrog svjetla. Riječ je o seriji portreta nastalih 6. travnja na okupljanju ispred kina Europa i 9. travnja za vrijeme javnog obraćanja dosadašnje uprave kina, a povodom najavljenog zatvaranja kina Europa 1. lipnja 2019. Izložba će biti otvorena do 30. svibnja.

Izložba će biti otvorena do 30. svibnja te će tako posjetitelji moći na simboličan način iz kina ispratiti ekipu koja je u posjednjih 11 godina radila kako bi omiljeno odredište zagrebačkih ljubitelja kulture p(o)stalo najbolja kinodvorana u Zagrebu i Hrvatskoj, i čiji je rad prepoznala mreža Europa Cinemas dodijelivši im 2016. godine nagradu za najbolji program u Europi. Osamdesetak crno-bijelih portreta najbolje su svjedočanstvo reakcije građana na odluku gradskih vlasti da 1. lipnja zatvore kino Europa.

Vladimira Spindler profesionalno se bavi fotografijom od 1998. godine. Dugi niz godina bavi se reportažnom i modnom fotografijom za razna tiskana i elektronička izdanja te je kao autorica uključena u mnoge kulturne ili umjetničke projekte. Redovito izlaže na samostalnim ili skupnim izložbama. Autorica je dokumentarnih filmova Mama zašto plačeš? (2017.) i Preko ruba (2016.). U fotografiji traži elemente dokumentarizma posebne prilike i često je samo neprimjetan, ali kreativan svjedok događanjima i ljudima.