Vlasniku malog internet portala iz Požege na vrat su sjele porezna inspekcija i inspekcija rada, a kako iz HND-a komentiraju situaciju, čini se da medij smeta nekom uoči lokalnih izbora

Vlasniku malog internet portala iz Požege - www.034portal.hr - Vjeranu Blaškoviću na vrat su sjele porezna inspekcija, inspekcija rada, a čini se da istragu zbog sumnje na utaju poreza protiv njega vodi i Općinsko državno odvjetništvo. Cijela ova mašinerija pokrenuta je na temelju jedne anonimne dojave. Porezna inspekcija uzela mu je sve račune, a inspekcija rada u redakciji portala zatekla je jednog djelatnika koji je imao potpisan ugovor o djelu. Inspektorica rada dala je usmeno rješenje kojim se Blaškoviću zabranjuje obavljanje djelatnosti u prostoru nad kojim je nadzor izvršen. Drugim riječima, usmeno rješenje za posljedicu je trebalo imati zatvaranje redakcije.

Blašković je zaposlio djelatnika koji je dotad imao ugovor o djelu, a usput je platio i kaznu od 30 tisuća kuna, što je iznos koji ovaj medij ne može zaraditi za nekoliko mjeseci. "Da li se ikad u Hrvatskoj dogodilo da je zbog ugovora o radu nekom mediju zapriječeno zabranom obavljanja djelatnosti",  pita se Blašković.

Vlasnik portala sumnja da je u pitanju pritisak lokalnih vlasti, ali to ne može dokazati. Požega je mali grad, kaže, gdje svi znaju tko je u stanju jednom anonimnom prijavom pokrenuti sustav na način kako je pokrenut protiv našeg portala. Međutim, posjete inspekcija nisu značile i kraj iznenađenja.

"Očekujem gospodarsku inspekciju, koja će provjeravati licence za softver i slično te vatrogasnu inspekciju. Poznanici su mi dojavili da dolaze. Također, doznao sam da Općinsko državno odvjetništvo protiv mene vodi istragu zbog navodne utaje poreza. Ne bojim se, ljudi rade svoj posao, a ja nikakav porez nisam utajio. Na saslušanju je bila jedna čitateljica koja nam je poslala fotografije, a mi smo ih stavili u galeriju i uredno je potpisali. Ja nisam kriminalac. Želio sam samo pošteno zaraditi jednu prosječnu hrvatsku plaću", kaže Blašković.  Usmeno izrečeno rješenje ukinuto je kad je Blašković "otklonio nedostatke u poslovanju i izvršio uplatu iznosa od 30 tisuća kuna".

zdenko_duka.jpg

Vlasnik portala čeka poziv Općinskog državnog odvjetništva, a za naš list zaključuje: "Nisam ni sanjao da mi se sve ovo može dogoditi. Htio sam samo raditi, nikom nisam ništa ukrao, sve račune uredno plaćam. Zar je moguće da se cijeli sustav diže protiv ovako malog medija na temelju anonimne dojave?"

U Državnom inspektoratu provjerili smo o kakvom nadzoru se radilo. U odgovoru koji smo dobili stoji da je u pitanju bio "inspekcijski nadzor zakonitosti zapošljavanja i to na temelju anonimne prijave, kojom prilikom je u poslovnom prostoru sjedišta poslodavca zatečen jedan radnik na obavljanju poslova internet novinarstva, objavljivanja i publiciranja vijesti na internet". Poslodavac s tim radnikom prije početka rada nije sklopio ugovor o radu, a niti mu je uručio pisanu potvrdu o sklopljenom ugovoru o radu prije početka rada, te radnik nije prijavljen na obvezno mirovinsko i obvezno zdravstveno osiguranje po osnovi rada kod predmetnog poslodavca", stoji u odgovoru inspekcije, uz napomenu da je "poslodavac sa zatečenim radnikom bio dužan zaključiti upravo ugovor o radu".

Ključne riječi: hnd, hrvatsko novinarstvo, 034portal.hr
<
Vezane vijesti