savsko_kupaliste_izlozba_1975.jpgU okviru projekta Koraci grada: Novi novi Zagreb Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja priprema dva događanja u svibnju, dvije subote za redom: subota 19. svibnja u 11 sati Tomislav Gotovac: Zagreb, volim te! - performativno predavanje Darka Šimičića, te 26.svibnja u 11 sati Umjetnost u javnom prostoru Novog Zagreba 1970-ih, šetnja Novim Zagrebom pod vodstvom Patricie Počanić (početna točka ispred glavnog ulaza Muzeja suvremene umjetnosti). S obzirom na ograničeni broj mjesta za oba događanja molimo prijave na udrugaiii@gmail.com

Tomislav Gotovac: Zagreb, volim te!

Performativno predavanje Darka Šimičića

Subota, 19. svibnja 11-12.30

Zagreb, Krajiška 29

Zagreb ima svoju visinu, težinu, obujam, dah i svoju modu.

Ova rečenica dio je kratkog teksta kojim Tomislav Gotovac opisuje svoju namjeru da snimi eksperimentalni film Totalni portret grada Zagreba. Grad Zagreb je u Gotovčevom opusu zauzimao centralno mjesto kao neiscrpni motiv i inspiracija u filmovima, performansima i fotografskim radovima i ujedno bio integralni dio njegovo promišljanja odnosa života i umjetnosti.

Performativnim  predavanjem koje namjeravam izvesti u Krajiškoj 29, nekad stanu u kojem je umjetnik proveo većinu života a danas sjedištu Instituta Tomislav Gotovac, želim ukazati na bitna mjesta unutar njegovog velikog opusa u kojima su grad (prvenstveno Zagreb, ali i neka druga mjesta gdje je djelovao: Beograd, Osijek, Split, Ljubljanu, Trst…) i umjetnik povezani u intrigantnu priču o gradu kao ljudskom  biću. Predavanje će biti popraćeno prezentacijom fotografskih i filmskih radova i razgledanjem site-specific instalacije realizirane u dijelu stana (kuhinja, hodnik, WC), totalnom ambijentu posvećenom Kurtu Schwittersu.

Umjetnost u javnom prostoru Novog Zagreba 1970-ih

šetnja Novim Zagrebom; vodstvo: Patricia Počanić

subota 26. svibnja 11-12.30

(mjesto polazka: ispred glavnog ulaza Muzeja suvremene umjetnosti)

Znatan dio umjetničke produkcije 1970-ih godina na području današnje Hrvatske, ali i daleko šire, obilježile su intervencije umjetnika u javnom prostoru grada. Intervencije u javnom prostoru Zagreba prvenstveno su okupirale stari dio grada kako bi pripomogle revitalizaciji središta, ali istodobno umjetnici interveniraju na različite načine u javne prostore netom izgrađenog Novog Zagreba pri čijoj su realizaciji zanemarene svakodnevne kulturne potrebe stanovnika. Šetnjom urbanističkim rasterom Novog Zagreba, stazama na zelenim površinama koje su prema vlastitoj potrebi napravili stanovnici te lokacijama nekadašnjih akcija predstavit će se intervencije umjetnika u okviru manifestacija poput Pučkih svečanosti, Plastex-Arta '75 i Proljeća u Novom Zagrebu, intervencije umjetničkih grupacija poput Grupe šestorice autora i Kugla glumišta te brojne intervencije MM centra i drugih čiji je cilj bio aktivirati zapostavljena novozagrebačka naselja, pružiti kulturni sadržaj i uključiti stanovnike u aktivan suodnos s umjetnošću.