H-Alter
Foto: FAHFoto: FAH"Imenovanjem nove voditeljice ekspertne radne skupine dr. sc. Jasminke Buljan Culej, dosadašnje savjetnice ministra Barišića, Ministarstvo znanosti i obrazovanja ozbiljno je ugrozilo načelo neovisnosti i stručnosti Cjelovite kurikularne reforme. U prilog transparentnosti procesa i poštivanju procedura svakako ne ide činjenica da je gđa Culej u MZO-u zaposlena tek prije dva mjeseca, a do tada je bila zaposlenica NCVVO-a ", upozoravaju iz GOOD Inicijative.

"Odabir nove voditeljice Eskpertne radne skupine, dr.sc. Jasminke Buljan Culej, je egzaktan primjer netransparetnog i političkog imenovanja. Prije svega, članovi Povjerenstva za provedbu strategije znanosti, obrazovanja i tehnologije koji su odlučivali o novom voditelju ERS-a nisu na uvid dobili životopise i Akcijske planove kandidata, na temelju kojih su trebali donijeti odluku. Zatim, izbornu komisiju koja je odlučivala o užem izboru kandidata su između ostalog činili i dvoje kolega dr.sc. Buljan Culej koji sjede s njom u uredu. Konačno, novoizabrana voditeljica ERS-a je savjetnica ministra Barišića i time nije niti u kojem slučaju neovisna u cijelom procesu", stoji u priopćenju GOOD Inicijative.U prilog transparentnosti procesa i poštivanju procedura svakako ne ide činjenica da je gđa Culej u MZO-u zaposlena tek prije 2 mjeseca, a do tada je bila zaposlenica NCVVO-a

Ističu i kako je ministar Pavo Barišić, čiji je ministarski kredo srozan do neprepoznatljivosti, imenovanjem osobe koja nije neovisna o politici još je jednom pokazalo da je ovoj Vladi važnija ideološka unificiranost cjelokupnog društva i sustava od kvalitete, demokratskih procedura i stručnosti. Kurikularna reformana ovaj način nije i neće biti neovisna, ona neće biti utemeljena u stručnosti nego će biti poprište političkih igara i utjecaja u zatiranju manjinskog glasa i ravnopravnosti spolova te izgradnji prepreka uvodjenju gradjanskog i političkog obrazovanja primjerenog 21. stoljeću.

U prilog transparentnosti procesa i poštivanju procedura svakako ne ide činjenica da je gđa Culej u MZO-u zaposlena tek prije 2 mjeseca, a do tada je bila zaposlenica NCVVO-a. Opravdanim se nameće pitanje je li ona unaprijed bila odabrana kao pogodna kandidatkinja te je zbog toga i premještena na novo radno mjesto. "Isto tako, kako je moguće da se za stručnu i neovisnu poziciju kao što je voditelj/ica CKR-a imenuje osoba koja dolazi iz ministarstva koje prema Strategiji znanosti, obrazovanja i tehnologije treba biti operativno, a ne programsko tijelo. Sama strategija definirala je jedinicu za administrativno upravljanje CKR-om isključivo zbog administrativne podrške procesu", upozoravaju iz GOOD Incijative.Povrh svega, posebno zabrinjava činjenica da cjelokupni sastav ekspertne radne skupine nije kompletiran

Povrh svega, posebno zabrinjava činjenica da cjelokupni sastav ekspertne radne skupine nije kompletiran, odnosno da reforma obrazovnog sustava Hrvatske i nakon godinu i pol i dalje mora čekati zbog nemara, indolencije i partikularnosti Ministarstva te pristranosti i nedemokratskih načela djelovanja Povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja znanosti i tehnologije.

Podsjećaju Vladu i ministra obrazovanja da je 50.000 građana i građanki, zajedno s organizacijama civilnoga društva i sindikatima, prošle godine 1. lipnja upozorilo da žele obrazovanje kao nacionalni prioritet te da se obrazovne reforme trebaju temeljiti na stručnosti i transparentnosti, a ne na politikantskim ili interesnim posezanjima.

<
Vezane vijesti