Nije lijepo napisati "Srbi, psi, klat ćemo vas" na putokazu uz jednu od glavnih prometnica prema Jadranu, i to na samom startu turističke sezone. Ima stranaca koji godinama dolaze u Hrvatsku pa su već naučili najredovitiji vokabular.

Da je dečkima doista stalo do hrvatskih interesa, napisali bi to na ulasku u mjesto Srb, jer u tu vukojebinu ionako nitko ne zalazi. A lokalno bi stanovništvo još bolje doživjelo snagu poruke. Ovako, kad je diverzija izvedena na mjestu gdje na magistralnu cestu Gračac - Knin ulazi lokalna cesta Donji Lapac - Srb, slučaj bi mogao doći i do nekog od OSCE-ovih supervizora. Pa da nam opet zakompliciraju ulazak u EU, taman kad smo čuli ohrabrujuću vijest da u nju ulazimo već 2010. godine. Proizlazi kao da Evropi i svijetu u brk poručujemo da ćemo napraviti to čime prijetimo, pa neka oni misle što ih je volja.

Mogli bi se i zaštitari životinja pobuniti. Jer do kad će psi biti redovita metafora kad se radi o objektima klanja?

Srbi, psi, klat ćemo vas, nije pametno napisati jer ostavlja loš dojam o nama. Mogli bi nas doživjeti onakvima kakvi jesmo, a ne onakvima kakvi bismo se željeli predstaviti.

img_1450_1.jpg

Izlišno je pitanje je li na ovakvo unagrđivanje putokaza reagirala lokalna policija, ili barem dežurna služba Hrvatskih cesta. Nije, dakako, a reagirat će tek nakon što postane jasno da reagirati moraju, jer je prijetnja isuviše vidljiva i mogla bi pokvariti sliku koju pokušavamo stvoriti o našoj lijepoj, mirnoj, gostoljubivoj zemlji. Tojest nakon što vijest o živopisnom grafitu dođe do ministra, načelnika policije, ili barem predsjednika županijskog ogranka HDZ-a, koji će odozgo narediti da se makne to sranje i da se provede nekakva alibi istraga. Uz početnu pretpostavku da su počinitelji ustvari povratnici u Srb, koji sami sebi prijete, ne bi li svima nama napakostili.

A tabla će biti zamijenjena po noći, pod okriljem mraka, kao da je njezino uklanjanje nekakvo sramno djelo..

Ključne riječi: Srbi u Hrvatskoj, ustaštvo
<
Vezane vijesti