Foto: prtscr n1Foto: prtscr n1Izvršni odbor HND-a jučer je poslao priopćenje, koje su potpisali potpredsjednici HND-a Denis Romac i Slavica Lukić, a u kojem se izražava žaljenje zbog reakcija novinara koji su posljednjih dana naveliko kritizirali odluku da se nagrada za televizijsko novinarstvo dodijeli Ivani Petrović s Nove TV. Na to je danas reagirao predsjednik HND-a Saša Leković, koji je ustvrdio da su "potpredsjednici ugrozili vjerodostojnost HND-a i iskazali mu nepovjerenje" zbog čega iz Izvršnog odbora netko mora otići – potpredsjednici ili on.

Podsjećamo, u jučerašnjem priopćenju Izvršnog odbora HND-a potpisnici su izrazili žaljenje zbog "negodovanje dijela kolega novinara koji su u znak prosvjeda najavili vraćanje nagrada koje im je Hrvatsko novinarsko društvo ranije dodijelilo". Također su podsjetili kako je "ocjenjivački odbor odluku o godišnjoj nagradi Ivani Petrović donio u legitimnoj proceduri, većinom glasova i HND ju je dužan poštivati" i u konačnici pozvao novinare koji su najavili vraćanje nagrade, da od toga odustanu i aktivno se uključe u rad HND-a kako bi tako doprinijeli razvoju cehovske udruge Predsjednik HND-a Saša Leković priopćenje Izvršnog odbora protumačio je kao neodgovoran potez kojim je "narušena propisana autonomnost ocjenjivačkog suda“, a time i "nepopravljiva šteta HND-u“i novinarske profesije.

Predsjednik HND-a Saša Leković priopćenje Izvršnog odbora protumačio je kao neodgovoran potez kojim je "narušena propisana autonomnost ocjenjivačkog suda“, a time i "nepopravljiva šteta HND-u“. Leković ističe kako je jučerašnje priopćenje suprotno njegovoj izjavi "kako bi bilo krajnje neetično i neprofesionalno da vodstvo HND-a komentira odluke o nagradama što ih je donio ocjenjivački sud“ te drži kako se reakcijom Odbora upravo to čini, a čime mu je iskazano nepovjerenje Odbora i oboje potpredsjednika. Zbog navedenog, ističe Leković, ne može obavljati dužnost predsjednika HND-a dok su i sadašnji potpredsjednici u Izvršnom odboru.

Drži kako je najava novinara o vraćanju nagrada u dijelu medija, kao i u komentarima na društvenim mrežama, "izazvala proizvodnju moralne panike pomiješane s histerijom, licemjerstvom, emocionalnim ucjenama i samoreklamerstvom, a sve pod krinkom navodne brige za profesionalne kriterije i dobrobit HND-a“.

"Nažalost, tome je pritisku podlegla i točno natpolovična većina Izvršnog odbora HND-a pridružujući se na taj način, makar i nenamjerno, onima čiji postupci proizvode rezultat suprotan od onoga za što se navodno zalažu. Tako su u samo nekoliko dana ljudi koji bi trebali braniti interese novinarske udruge i profesije te koji tvrde da to i čine zapravo uspjeli napraviti neusporedivo više štete HND-u od svih onih koji ga orkestrirano i dugotrajno podmeću i napadaju ga“, ističe Leković u priopćenju i ponovno napominje kako će on podnijeti ostavku ako to ne učine potpredsjednici HND-a.

<
Vezane vijesti