H-Alter
Mjesto za drvored (Foto: Pokreni Zabok)Mjesto za drvored (Foto: Pokreni Zabok)Građanska platforma Pokreni Zabok već nekoliko mjeseci nastoji ostvariti inicijativu sadnje drveća u zelenom pojasu kod trgovačkog centra Lidl u Zaboku. Na sebe preuzimaju trošak nabave sadnica drveća i organizaciju stručne sadnje. Od predstavnika Grada dobili su nedvosmislen odgovor kako ne postoje zapreke u vezi sadnje na čestici u pitanju. Unatoč svemu, i dalje stižu negativni odgovori iz Lidla. Zašto je Lidl protiv drveća, koje bi neupitno poboljšalo kvalitetu života u gradu? I gdje je u svemu "društveno odgovorno poslovanje" na koje se lanac poziva?

Građanska platforma Pokreni Zabok već nekoliko mjeseci nastoji ostvariti inicijativu sadnje drveća u zelenom pojasu kod trgovačkog centra Lidl u Zaboku. Inicijativa je pokrenuta još krajem 2018., no Lidl za sada odbija suradnju s građanima, unatoč tome što im je ponuđena i donacija stabala.Kako Lidl govori jedno, a postupa drugačije, postavljaju se pitanja: djeluje li Lidl zaista, kako navodi, u skladu sa zajednicom i okolišem u kojem djeluje? Zašto je Lidl protiv drveća, koje bi neupitno poboljšalo kvalitetu života u gradu? I gdje je u svemu "društveno odgovorno poslovanje" na koje se lanac poziva?

Pokreni Zabok je građanska volonterska platforma koja djeluje s ciljem poboljšanja javnih dobara i kvalitete života u gradu Zaboku. Inspirirana radom zagrebačke platforme 1postozagrad. Pokreni Zabok se između ostalog zalaže i za očuvanje zelenih površina i drveća u gradu.

Značaj zelenih površina u svim gradovima, pa tako i u Zaboku, izrazito je velik. Drveće apsorbira emisije štetnih plinova, štiti od prašine, regulira vlažnost i temperaturu zraka te pruža zaklon i dom mnogim vrstama ptica, kukaca i malih životinja.

Također, drvored posađen uz samu prometnicu upija i do 60 posto štetnih emisija plinova i apsorbira buku. Mikroklima na području gdje se nalazi trgovački centar Lidl u Zaboku značajno je narušena, kako asfaltom, tako i sve većim intenzitetom prometa. S obzirom da je na površini od jednog hektra izgrađen velik trgovački centar te je asfaltirana gotovo cijela površina čestice, Pokreni Zabok pokrenuo je inicijativu sadnje drveća na rubovima čestice, točnije - u zelenim pojasevima koji su primjerenji za sadnju.

Novozasađeno drveće doprinijelo bi, uz relativno malen trošak, očuvanju mikroklimatskih uvjeta i oplemenilo kvalitetu života Zabočana, te unaprijedilo vizuru grada, uključujući i samoga Lidla. Ohrabreni društveno odgovornim poslovanjem za koje se Lidl zalaže, zabočki volonteri šalju Lidlu prvi dopis početkom studenog 2018.. u kojem se iznosi opis problema i ideja sadnje zelenila.Mikroklima na području gdje se nalazi trgovački centar Lidl u Zaboku značajno je narušena, kako asfaltom, tako i sve većim intenzitetom prometa. S obzirom da je na površini od jednog hektra izgrađen velik trgovački centar te je asfaltirana gotovo cijela površina čestice, Pokreni Zabok pokrenuo je inicijativu sadnje drveća na rubovima čestice

Brz, ali i negativan odgovor iz Sektora korporativnih komunikacija Lidla Hrvatska bazira se na ograničavajućem faktoru nedefiniranih smjernica za uređenje u Urbanističkom planu:

"Kao trgovački lanac koji svoju prodajnu mrežu ima diljem Hrvatske, prilikom planiranja gradnje svih naših trgovina svjesni smo svog utjecaja na okoliš i društvo. Razumijemo i podupiremo značaj zelenih površina u gradovima te primjenjujemo pametni način gradnje i inovativne koncepte tehnologije koji također štite klimu i okoliš. Vezano konkretno uz Lidlovu trgovinu u Zaboku, a prema Urbanističkom planu uređenja 'Centar 3' – Zabok, ne navode se posebne specifikacije uređenja zelenih površina"

Pokreni Zabok reagira brzo i postavlja upit vezan za Urbanistički plan Gradu Zaboku. Od predstavnika Grada dobijaju nedvosmislen odgovor kako ne postoje zapreke u vezi sadnje na čestici u pitanju. S dobrim vijestima obraćaju se Lidlu, no stiže i novi negativan odgovor u veljači 2019.:

"Zbog unaprijed pomno planiranih budžeta i projekata, nažalost, nismo u mogućnosti realizirati Vaš zahtjev. Svakako bismo se voljeli nadovezati i na naš prijašnji odgovor i još jednom istaknuti da svojom poslovnom etikom poštujemo i brinemo kako za okoliš tako i za sve ostale aspekte odgovornog djelovanja u zajednici te Vam i ovim putem poručiti kako ćemo isto tako njegovati i brinuti se o postojećem zelenilu i posađenom bilju koje se trenutno nalazi oko naše trgovine u Zaboku."Pokreni Zabok reagira brzo i postavlja upit vezan za Urbanistički plan Gradu Zaboku. Od predstavnika Grada dobijaju nedvosmislen odgovor kako ne postoje zapreke u vezi sadnje na čestici u pitanju

Volonteri su ustrajni i rade na rješavanju novonastalog problema. S obzirom da je sada problem u financijama, Pokreni Zabok Lidlu nudi dvije opcije: Prva je da se s obzirom na već izraženu pozitivnu namjeru djelovanja u skladu sa zajednicom i okolišem, predlaže se da Lidl osigura sredstva za sljedeću godinu.

Drugi prijedlog je da građanska platforma Pokreni Zabok na sebe preuzima trošak nabave sadnica drveća te da u dogovoru s lokalnim poduzetnicima koji se bave uređenjem okoliša organizira stručnu sadnju.

Lokalni mediji bi bili spremni medijski popratiti inicijativu i akciju sadnje drveća kao napredak u zaštiti okoliša nekad industrijskog područja koje je revitalizirano u svim područjima, osim u području okoliša i zelenila. Od Lidla se traži jedino odobrenje za sadnju, a za sve ostalo bi se pobrinuli volonteri iz Zaboka.

Dio zelene površine koji bi se mogao oplemeniti drvoredom (Foto: Pokreni Zabok) Dio zelene površine koji bi se mogao oplemeniti drvoredom (Foto: Pokreni Zabok)

Lidlov odgovor pristiže u ožujku: "Razmotrili smo Vaša alternativna rješenja za sadnju stabala kod naše trgovine u Zaboku. U ovom trenutku nismo zainteresirani za realizaciju istih, no i dalje ćemo, vođeni našom misijom društveno odgovornog poslovanja, njegovati i brinuti o postojećem zelenilu i posađenom bilju koje se trenutno nalazi oko naše trgovine u Zaboku."Novozasađeno drveće doprinijelo bi, uz relativno malen trošak, očuvanju mikroklimatskih uvjeta i oplemenilo kvalitetu života Zabočana, te unaprijedilo vizuru grada, uključujući i samoga Lidla

Iz navedenog se čini kako Lidl nastoji brinuti za okoliš i ostale aspekte odgovornog djelovanja u zajednici u kojoj posluje. No, na žalost, izgleda da je stvarnost ipak drugačija. Pokreni Zabok ulaže nove napore i šalje dopis uz opis problema i na adrese u Njemačkoj, no stiže još jedan negativan odgovor iz Sektora korporativnih komunikacija Lidla Hrvatska:

"Kao što smo Vam i ranije odgovarali, razmotrili smo sve Vaše upite, ali ponavljamo da u ovom trenutku nismo zainteresirani za realizaciju istih. I dalje ćemo uzgajati i brinuti o postojećem zelenilu i bilju koje se trenutno nalazi oko naše trgovine u Zaboku vođeni smjernicama ekološkog i društveno odgovornog poslovanja."

Kako Lidl govori jedno, a postupa drugačije, postavljaju se pitanja: djeluje li Lidl zaista, kako navodi, u skladu sa zajednicom i okolišem u kojem djeluje? Zašto je Lidl protiv drveća, koje bi neupitno poboljšalo kvalitetu života u gradu? I gdje je u svemu "društveno odgovorno poslovanje" na koje se lanac poziva?

<
Vezane vijesti