H-Alter
rijeka_priroda_voda_suma_fojnica_mk_copy46867.jpgOkrugli stol Ljudsko pravo na vodu – je li vrijeme za zaštitu Ustavom? održat će se u ponedjeljak, 24. rujna, od 10 do 12:30 sati u Uredu pučke pravobraniteljice (Trg hrvatskih velikana 6, Zagreb – 3. kat).

Raspravu će otvoriti pučka pravobraniteljica Lora Vidović, a u nastavku će govoriti Sanja Barić (Pravni fakultet u Rijeci), Elizabeta Kos (Ministarstvo zaštite okoliša i energetike), Desanka Sarvan (Istarska županija), Tomislav Šuta (Splitski vodovod i kanalizacija) i Enes Ćerimagić (Zelena akcija).

Cilj događaja jest potaknuti javnu i stručnu raspravu o potrebi zaštite prava na vodu Ustavom Republike Hrvatske, kako bi se, bez diskriminacije i neovisno o političkim i/ili tržišnim interesima za privatizacijom, osigurala dostupnost financijski pristupačne i zdravstveno ispravne vode za piće i sanitarne potrebe građana.

Pitanje je posebno važno ususret najavljenim reformama u ovom sektoru, i to u vremenu kad čak četvrtina građana kasni s plaćanjem režija, zbog čega se dijelu njih obustavlja usluga javne vodoopskrbe, a 6% stanovnika još uvijek nema mogućnost priključka na sustav.