Foto: Zelena akcijaFoto: Zelena akcija"Građani i građanke ne samo platiti skupi, nepotrebni i ne-ekološki projekt centra za smeće u Lučinom razdolju, već bi mogli plaćati i kazne Europskoj uniji radi kršenja propisa koji nalažu odvojeno prikupljanje otpada", upozoreno je na jučerašnjoj tribini u Dubrovniku.

Unatoč katastrofalnim posljedicama izgradnje centara za smeće u Marišćini i Kaštijunu, ministar Ćorić je u petak, 7. veljače, u Dubrovniku potpisao ugovor o financiranju izgradnje Centra za smeće po istom modelu, u Lučinom razdolju u Dubrovačkom primorju, upozorile su građanske inicijative Pravo na zavičaj iz Trnovice i Srđ je naš iz Dubrovnika, koje su jučer organizirale tribinu pod nazivom "Lučino razdolje – održivo rješenje ili nova Grabovica?".

Na prepunoj tribini sudjelovali su stručnjaci iz područja zaštite okoliša: umirovljeni prof. dr. sc. Stanko Uršić, izvanredni prof. dr. sc. Slaven Dobrović i dr. sc. Ivo Lučić te okolišni aktivisti Marko Košak iz Zelene akcije i Josip Katalinić iz Kriznog eko stožera Marišćina. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Glavna tema rasprave bila je studija o izvedivosti ovog projekta koja, unatoč višegodišnjim traženjima zainteresirane javnosti, je objavljena tek dva sata prije potpisivanja ugovora o financiranju. Iako su na studiji izvedivosti trebale biti utemeljene sve odluke povezane s ovim projektom, uključujući rješenje Ministarstva zaštite okoliša protiv kojega sudski postupak vode udruge Zelena akcija i Sunce, studija je završena tek nakon što su izdane sve dozvole za projekt, a neposredno pred potpisivanje ugovora.

Ne čudi stoga što je na tribini naglašeno kako studija frizira podatke kako bi opravdala već donesenu odluku. Ono što ipak začuđuje je otvorenost s kojom studija predviđa kršenje propisa koji nalažu odvojeno prikupljanje otpada, a sve kako bi planirani projekt imao dovoljno sirovine, tj. smeća, za svoj redovni rad. Na taj će način građani i građanke ne samo platiti skupi, nepotrebni i ne-ekološki projekt centra za smeće u Lučinom razdolju, već bi mogli plaćati i kazne Europskoj uniji radi kršenja propisa koji nalažu odvojeno prikupljanje otpada.

Politika je umjesto modela individualiziranog odvojenog prikupljanja otpada, recikliranja i ponovne uporabe, koji bi u najmanju ruku mogao sam sebe financirati prodajom odvojenih sirovina, izabrala okolišno štetan i višestruko skuplji model centra za smeće. Na tribini je zaključeno kako je ta činjenica dovoljna da se odgovorne prijavi OLAF-u odnosno Europskom uredu za borbu protiv prijevara.

Ključne riječi: zelena akcija
<
Vezane vijesti