plakat_magicna_mocvara.jpgŠkola za primijenjenu umjetnost i dizajn Zadar predstaviti će u ponedjeljak, 21. svibnja u 13 sati, u prostoru Muzeja grada Zadra (Poljana pape Aleksandra III b.b.) radove učenika na temu biološke raznolikosti Parka prirode Vransko jezero. Izložba ostaje otvorena do 27. svibnja.

Vransko jezero je najveće prirodno, boćato i stalno vodeno tijelo u Hrvatskoj. Ujedno je i jedno od posljednjih močvarnih staništa Mediterana, jedno od najvažnijih područja za preletničke, zimujuće i gnijezdeće populacije ptica u Europi, od kojih su brojne rijetke i ugrožene vrste. O značaju jezera svjedoči i činjenica da je 2013. godine uvršteno na Ramsarski popis međunarodno važnih močvarnih staništa. Osim pticama, jezero je dom velikom broju različitih biljnih i životinjskih vrsta.

Radovi su nastali u suradnji s Javnom ustanovom Parka, kao težnja da se prirodno bogatstvo Parka pretoči u inspirativna djela. Učenici su kroz promatranja i analiziranje došli do originalnih likovnih rješenja, ali i prepoznali svoj zavičaj kao prirodnu vrijednost koju je potrebno očuvati za sljedeće naraštaje.