H-Alter
 Hrvatska na dva dana ugošćuje predsjednika Azerbajdžana koji je odgovoran za teška kršenja ljudskih prava, upozorili su današnjim prosvjedom Kuća ljudskih prava i CMS

Kuća ljudskih prava i Centar za mirovne studije prosvjedom ispred hotela Esplanada u Zagrebu upozorili su danas na teška kršenja ljudskih prava u Azerbajdžanu, posebice novinara, ali i aktivista i političkih oponenata sadašnjeg predsjednika İlhama Alijeva koji se nalazi u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj. 

Nakon što je Parlamentarna skupština Vijeće Europe u siječnju ove godine donijela rezoluciju u kojoj je izrazila zabrinutost sa situacijom u Azerbajdžanu i kritizirala restriktivnu implementaciju sloboda građana, nepravedna suđenja i nepotreban utjecaj izvršne vlasti, azerbajdžanske vlasti pritvorile su građane koji su protestirali protiv korupcije i siromaštva u sjeverozapadnom gradu Ismayilliu, te su prekinuli dva protesta u Bakuu pri čemu su uhapsili više od sedamdeset mirnih i nenasilnih prosvjednika, podsjećaju udruge.

Aktivisti i aktivistice držali su natpise s imenima nekih od uhapšenih prosvjednika. Među uhapšenima je i prominentni bloger Emin Milli, aktivistkinja za ljudska prava i dobitnica Rafto nagrade Malahat Nasibova, odvjetnik za ljudska prava Intigam Aliyev i istraživačka novinarka, dobitnica nagrade Fritt Ord Foundation i ZEIT Foundation Khadija Ismayilova. 

Kuća ljudskih prava je još u subotu uputila otvoreno prosvjedno pismo protiv dolaska Alijeva u Hrvatsku koje možete pročitati ovdje

<
Vezane vijesti