Sljedeća je na potezu Gradska čistoća. Trebat će pomesti i baciti u smeće sve napore civilnog društva, komentira Jelena Svirčić

Pisati komentar o novom valu uhićenja u Varšavskoj pomalo je poput pisanja oproštajnog pisma usput ga natapajući gorkim suzama. Ovog puta interventni policajci u svojim skupim uniformama i kamenim profesionalnim licima nisu došli u tri ujutro i potrpali aktiviste u maricu. Ovog puta im nije trebalo okrilje noći da skriju sramotu. Elegantno su ih pokupili nekad sa danjim svjetlom. Jer nemaju se od koga i od čega skrivati. Pravna država je na njihovoj strani. Cinično nas je na to upozorila i HOTO grupa jutros: ovo je dokaz da pravna država funkcionira, kažu. Maske su pale. Građanima u ovoj državi nitko ne može pomoći, možemo samo promatrati nove i sljedeće žrtve krupnog kapitala, korupcije i "pravne države". Demokracija služi horvatinčićima, bandićima i kerumima. Uzalud dokazivanje o bespravnosti gradnje HOTO grupe, uzalud tekuće istrage o kriminalnim radnjama, uzalud prosvjedi, blokiranja, spavanje na ulici. Uzalud sve, Horvatinčiću njegov rižoto prisjesti neće.

Ovo je definitivno znak da policijska država stupa na snagu, izjavio je Tomislav Tomašević jutros. Ako ste se nadali da je posljednja epizoda sa interventnim policajcima bila omaška zanijete korumpirane vlasti, prevarili ste se. Zadnji put kad smo gledali ove prizore digla se cijela građanska Hrvatska, predsjednik Josipović upozorio je da je policija premašila svoje vlasti jer postoji nešto što se zove određenje proporcionalnosti koji je ustoličenu u ustavu, onom svetom dokumentu ove banana države.  "Ustav određuje svako ograničavanje ljudskog prava koje mora biti po zakonu i proporcionalno potrebi u svakom pojedinom slučaju. Predsjednik je tada upozorio da intervencija nije imala opravdanje u proporcionalnosti i kao što vidite policija nije drugi put u Varšavsku slala interventne policajce", optimistično je ustvrdio stručnjak ustavnog prava Branko Smerdel u nedavnom intervjuu za H-alter. Kao što vidimo, država je drugi put poslala intervente policajce, a gradske službe uredno su jutros srušile stabla skupa sa iluzijama da je otpor moguć. Sljedeća je na potezu Gradska čistoća. Trebat će pomesti i baciti u smeće sve napore civilnog društva.

Ključne riječi: pravo na grad, zelena akcija, Varšavska
<
Vezane vijesti