plakatn.jpgHrvatsko dizajnersko društvo raspisuje međunarodni javno-pozivni natječaj za plakat na temu (RE)IMAGINING EUROPE. Natječaj je otvoren svim dizajnerima iz Europe te za 10 pozvanih autora odabranih od strane organizatora. Zainteresirani dizajneri mogu poslati natječajne radove zaključno do 31. prosinca.

Ovim novim natječajem želi se otvoriti novi dijalog – dizajn je važno ishodište identiteta kojeg je potrebno ponovno razmotriti u kontekstu stalne mijene u poimanju Europe. Danas europske zemlje i njihovi odnosi evoluiraju, ali i suočavaju se s novim i drugačijim izazovima, zbrajajući različitosti svojih kulturnih i povijesnih nasljeđa koja Europu čine posebnim i jedinstvenim mjestom. Tematski otvoren, ali i određen građanskim i javnim sadržajima koji se nalaze svuda oko nas, natječaj cilja rezultirati rješenjima kojima bi europski dizajneri ponovno dokazali svoju profesionalnu i intelektualnu privrženost Europi.

Novi naslov (Re)Imagining Europe nije ništa drugo nego tematska podloga za slobodno viđenje dizajnera ili tima koji svojim dizajnom prezentira svoje viđenje nove, bolje Europe u kojoj žele živjeti. Europa treba nove vizije svoje budućnosti i treba dizajnere kao svoje sukreatore.

Natječaj je otvoren svim dizajnerima iz Europe te za 10 pozvanih autora odabranih od strane organizatora. Predselekcijska komisija sastavljena od predstavnika organizatora, Ministarstva kulture, Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Hrvatskog dizajnerskog društva odabrat će radove za izložbu i katalog.

Međunarodni stručni žiri u sastavu: Marija Juza, Dejan Kršić, Nevena Tudor Perković, Alemka Vrcan i Demetrios Fakinos, ocjenjivat će selektirane radove i dodijeliti tri nagrade:

nagrada – 4500 EUR
nagrada – 4000 EUR
nagrada – 2500 EUR
te ico-D Excellence Award.

Sve nagrade su navedene u brutto iznosima.

Nagrade će biti objavljene na otvorenju izložbe.

Stručni žiri u svojoj diskreciji ima pravo ne dodijeliti nagrade ili izmijeniti njihove omjere. Nagrade će biti isplaćene u roku od mjesec dana nakon objave rezultata.

 Izložba

Svi selektirani i pozvani radovi bit će izloženi na izložbi u Zagrebu, u kontrastu s originalnim radovima iz 2002. kako bi predstavili evoluciju europske misli i vizija dizajnera. Dio izložbe bit će predstavljen u Bruxellesu, u čast hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine. Svi dizajneri koji sudjeluju u natječaju automatski daju privolu da njihov rad bude izložen na izložbama te predstavljen u katalogu.

Kako sudjelovati

Dizajneri i dizajnerski timovi trebaju poslati svoje radove za predselekciju i žiriranje u elektronskom obliku putem servisa za slanje datoteka (npr. WeTransfer) na adresu natjecaji@dizajn.hr najkasnije do 31. prosinca 2019. do ponoći (Central European Time – CET). Svi radovi pristigli nakon roka kao i oni koji nisu jasno označeni bit će automatski diskvalificirani.

Natječajni rad se sastoji od:

  • A4 pdf dokumenta naslovljenog imenom dizajnera ili tima, za potrebe predselekcije/žiriranja. Ako jedan dizajner ili tim šalje više radova, uz ime u nazivu dokumenta treba dodati redni broj prijave.
  • ispunjene Prijavnice koju možete preuzeti ovdje.
  • TIFF datoteke formata B1, 300 dpi, CMYK, za printanje za potrebe izložbe

Ne šaljite tiskane plakate jer će svi odabrani plakati biti digitalno otisnuti za potrebe izložbe.