3_custom.jpgPrijatelji životinja danas su izveli performans na zagrebačkom Trgu bana Jelačića kako bi upozorili na okrutnost mesne industrije, ali kako bi i podigli svijest o dobrobiti veganske prehrane.

Ususret proljeću, udruga Prijatelji životinja priključila se preko trideset zemalja diljem svijeta u kojima se obilježava Svjetski dan bez mesa (Meatout) kojeg je 1985. godine pokrenula neprofitna organizacija Farm Animal Rights Movement (FARM). Akcije koje se provode u cijelome svijetu povodom ovog važnog datuma žele podići svijest o dobrobitima veganske prehrane - pomaganju životinjama, postizanju izvrsnog zdravlja pojedinca i zajednice te spašavanju planeta.

Kako bi skrenuli pozornost na glavni razlog obilježavanja Svjetskog dana bez mesa, aktivisti udruge Prijatelji životinja sami su postali meso. U znakovitom performansu koji se održao danas na zagrebačkome Trgu bana Jelačića, dvoje golih aktivista, upakiranih u celofan u 'posudama' za meso, pokazali su kako bi u trgovinama izgledalo ljudsko meso za prodaju. Na etiketama na pakiranjima ljudskog mesa stajale su cijene i upozorenje da se milijarde životinja muči i okrutno ubija zbog ljudske obijesti jedenja mesa. Meso uvijek znači patnju i smrt neovisno koliko željeli to prekriti ili opravdati. No, rješenje je vrlo jednostavno i svima dostupno te su stoga prolaznici mogli dobiti letke s receptima veganskih jela.

"Svatko tko odabere hraniti se veganski na Svjetski dan bez mesa spasit će životinje, spriječiti uništavanje šuma i iscrpljivanje vode radi proizvodnje mesa, utjecati na prestanak gladi u svijetu i poboljšati svoje zdravlje. Ako odabere vegansku prehranu kao način života, učinit će veliku i značajnu promjenu za životinje, okoliš, druge ljude i samoga sebe, a pritom uživati u ukusnim i raznovrsnim jelima od povrća, voća, žitarica i mahunarki", poručuju Prijatelji životinja.

Svake godine diljem svijeta više od 60 milijardi životinja pati i umire zbog mesne industrije. Prijatelji životinja upozoravaju da se životinje, uključujući čovjeka, sastoje od krvi, mesa i kostiju te da imaju jednake osjećaje i osnovne potrebe. Pozivaju sve da im dolazak proljeća bude poticaj za spremanje jela od namirnica biljnog podrijetla, odbacivanje mesnih navika i istraživanje zdrave i suosjećajne prehrane.

<
Vezane vijesti