Udruge nezavisne kulture o Javnim potrebama u zagrebačkoj kulturi: Najznačajniji kulturni događaj, sudeći prema odobrenim sredstvima, su manifestacije koje prate dolazak godišnjih doba. Klijentelizam i netransparentnost kulturu glavnog grada Hrvatske pretvaraju u vašar.

"Ovaj put nećemo odustati od borbe za zagrebačku kulturu", poručile su udruge nezavisne kulture na konferenciji za medije održanoj danas u Kulturnom klubu Booksa povodom prošlotjedne objave Programa javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2012. 

"Ovakvom dodjelom sredstava degradiraju se projekti i udruge koji se ozbiljno bave suvremenom umjetnošću, a potiču se vašarske zabave", istaknula je Miljenka Buljević iz Saveza udruga Operacija grad. Tako su najpotrebnije kulturi Zagreba ispale manifestacije obilježavanja godišnjih doba, koje su dobile čak milijun i 200 tisuća kuna. 

Mario Kovač, predsjednik Vijeća za urbanu kulturu i mlade rekao je kako je Vijeće predalo svoje ocjene projekata već 1. prosinca, a Gradu je zatim trebalo čak tri mjeseca da objavi dodijeljena sredstva ignoriravši konačnom odlukom ocjene Vijeća. 


S.Sabolović, M. Kovač, I. Hanaček, G. S. Pristaš, Z. Dobrović

presica_rez_14.3.2012_078.jpg presica_rez_14.3.2012_078.jpg

"Karika koja nedostaje je tko tu donosi odluku kojem se projektu na kraju dodjeljuje koliko novca. Nitko to ne zna, a ove godine Grad nije ponudio čak ni administrativna objašnjenja svojih odluka. Zašto neki program ocijenjen najvišom ocjenom od Vijeća dobiva 14 tisuća kuna, a onaj ocijenjen lošom ocjenom dobiva 150 tisuća? Kako je moguće da jedna firma Neki Daniels d.o.o. za program koji nije bio prijavljen na natječaj dobije 150 tisuća kuna? Tu je očito riječ o klijetelizmu", upozorio je Kovač.

Za usporedbu, Kazalište Komedija dobilo je i prošle i ove godine po tri milijuna kuna, prošle godine za pet premijera, ove godine za tri. Kako ta svota ne uključuje hladni pogon i plaće, ove godine svaka premijera u Komediji građane Zagreba koštat će čak milijun kuna. S druge strane, cjelokupni godišnji izlagački program Galerije Nova dobio je 50 tisuća kuna, ili dvadeset puta manje od jedne jedine Komedijine predstave.

Ovakvom raspodjelom sredstava nanose se velike štete cjelokupnoj kulturi Hrvatske, istaknuto je. Naime, samo organizacije okupljene u Savezu udruga Operacija grad u ovoj godini iz europskih fondova mogu povući preko 450 tisuća eura investicija. Kako bi se te investicije mogle realizirati, potrebno je osigurati oko 100 tisuća eura sredstva iz lokalnog proračuna, što je iznos manji od cijene jedne predstave Kazališta Komedija. "Grad Zagreb je osigurao tek oko 16 tisuća eura, čime se izravno onemogućuje inozemne investicije u kulturu i prisiljava te organizacije na kršenje partnerskih ugovora i izlazak iz europskih projekata", istaknuo je Goran Sergej Pristaš iz BADco-a.

Ako Grad ostane pri svojim odlukama, zagrebačkoj kulturi bit će uništen kredibilitet na europskoj sceni, pa inozemni partneri više neće htjeti surađivati s našim organizacijama. Isto se već dogodilo Grčkoj, gdje javno financiranje ne može podržati projekte pa ih nitko više ne zove u partnerske projekte.

otvorenje_08a.jpg otvorenje_08a.jpg

Upozorivši na značaj transparentnosti, Kovač je javno objavio ocjene Vijeća te pozvao članove ostalih osam vijeća da učine isto, a Vitomira Lončar napomenula je da također ne postoji nikakav sustav evaluacije projekata.

"Na naš pritisak prošle godine izišao je financijski izvještaj za javne ustanove za 2009. godinu, ali za 2010. i 2011. godinu uopće ne znamo što je učinjeno s dodijeljenim novcem, kako su ti novci potrošeni i da li su programi izvršeni", upozorila je.

Udruge nezavisne kulture zatražile su očitovanje Gradskog ureda o tome koje osobe i po kojim kriterijima su donijele završne odluke o Programu, hitnu korekciju Programa javnih potreba najkasnije do kraja ožujka 2012., tako da se rasporede ukupna proračunom predviđena sredstva i riješe navedeni problemi, te očitovanje Gradske skupštine o Programu javnih potreba i njegovim katastrofalnim posljedicama po kulturu grada Zagreba.

Kako sumnje u pogodovanje podobnima i nepostojanje nikakvih kriterija nisu neosnovane, potvrđuje slučaj kazališta KUFER. Naime, KUFER-u je dodijeljeno tek 30 tisuća kuna, našto su njegove voditeljice najavile prosvjedni performans i zatvaranje kazalište. Nakon takve najave Gradski ured za kulturu proglasio je iznos "tehničkom pogreškom" te najavio da će KUFER-u povećati iznos na 70 tisuća kuna. "Osjećamo se poniženo i kao porezni obveznici. Ovo je povod da se ruše ti papiri, da se ruši proračun i da se ruše ti ljudi", komentirala je Franka Perković iz KUFER-a.

Nagradno pitanje kojim bi se trebao pozabaviti i USKOK: Gdje je nestalo 11 milijuna kuna razlike između sredstava za nezavisnu kulturu dodijeljenih proračunom za 2012. godinu i sredstava podijeljenih preko Programa javnih potreba u kulturi?

<
Vezane vijesti