mfk2019_najava_znk.pngMFK - Mediteranski festival knjige, najveći dalmatinski sajam knjiga prodajno-festivalskog karaktera, održat će se od 8. do 12. svibnja na više od dvije tisuće metara kvadratnih prostora Velike dvorane SC-a Gripe.

MFK - Mediteranski festival knjige, najveći dalmatinski sajam knjiga prodajno-festivalskog karaktera kojeg organizira Zajednica nakladnika i knjižara HGK, a čiji su pokrovitelji Ministarstvo kulture, Splitsko-dalmatinska županija i Grad Split održat će se od 8. do 12. svibnja na više od dvije tisuće metara kvadratnih prostora Velike dvorane SC-a Gripe.

Pripremljeno je pedeset programskih aktivnosti, otvorene su prijave za dječje likovne i edukativne radionice (robotike, stripa, kreativnog razmišljanja…), čiji termini se mogu pronaći na https://mfk.hr/program/.  Uz večernji program (stand up komedija, čitanje, putopisi…) očekuje nas čak 35 promocija najnovijih djela nagrađivanih i priznatih autora.

Prvi dan festivala na rasporedu je "In Memoriam za Jakšu Fiamenga". Slijede promocije: Marko Pogačar (Zemlja Zemlja) i Damir Karakaš (Proslava). Putem e-mail adrese malabiljka@yahoo.com otvorene su prijave za "Petominutljetku", program čitanja svoje ili tuđe poezije i/ili proze, a koji će se održati u Cukarinu na Gripama.

Drugi dan festivala nosi nogometni predznak – očekuje nas promocija knjige Aleksandra Holige "Nogomet narodu", ali i "Vatreni u Rusiji" Ivice Pezelja. Nikola Petković predstavit će roman "Put u Gonars", a iz programa "Mudri libri" valja izdvojiti dijelo "Robert Adam and Diocletian's Palace in Split". Navečer u Cukarinu s knjigom o sastavu Elemental "Sve, samo ne romantika" gostuju njen autor Marko Podrug te glazbenici Remi i Shot.

Treći dan festivala započinje slikovnicom o antičkim filozofima, nastavlja se promocijama "Gdje Perun spava: Jadranske legende" Dragana Ogurlića i Voje Radoičića, slijedi "Mlada misa" Vedrana Kukavice, "Turbofolk" Viktorije Božine i "Trideset deveti maj" Marka Tomaša.  Tu je i panel rasprava o potrošačkoj kulturi u Jugoslaviji. Večernji program u Cukarinu pripada fotografu i putopiscu Jurici Galiću Juki. Predstavit će projekt "70 država u 10 godina".

Četvrti dan festivala svoju stotu knjigu "Bakrene sove" predstavit će Pavao Pavličić. Promocije će održati Danijel Žeželj, Olja Savičević Ivančević i Jelena Paljan (Ljeto i divljaci); Nikša Sviličić (Druga strana slutnje), Matko Marušić (Mi Hrvati); Ula Reić (Čovječuljci), Nataša Jukić i Dona Tomić (Biseri prosuti morem). U festivalskom programu "Kolibrić" naći će se performans Kikica i Donko, a Rezidencija kurs predstavlja Anju Golob. Bit će tu i panel diskusija "Jelena Ivanišević: od kuharice do književnosti". U Cukarinu će nastupiti stand up komičari Saša Norris i Nikola Jovović.

Peti dan festivala održat će se književni intervju "2 U 2” s Julijanom Matanović. U događanju "Književna prevoditeljica u vašem gradu”gostovat će Patricija Horvat. Promocije knjiga održat će Mirjana Mrkela (Mi smo dva svijeta) i Slobodan Novković (Carpathia – brod heroj u sjeni Titanica).

Sve informacije i detaljni program MFK-a s rasporedom radionica dostupni su na mrežnoj stranici www.mfk.hr, a objavljuju se i na Facebook stranici festivala te na Instagramu.