Foto: FAHFoto: FAH"Ustavni sud ne provodi volju građana i ustavnu odredbu da građani i Hrvatski sabor mogu mijenjati zakone, a ovdje Ustavni sud služi za sprječavanje izravne demokracije i u potpunosti je podložan vladajućim strukturama", rekao je Stanić komentirajući odluku Ustavnog suda o referendumu o auocestama.

Predsjednik Nezavisnoga cestarskog sindikata i koordinator inicijative Ne damo naše autoceste Mijat Stanić ocijenio je u utorak da se iz odluke Ustavnog suda, koji je neustavnim ocijenio njihovo referendumsko pitanje o zakonskoj zabrani monetizacije autocesta, vidi kako se taj sud "potpuno stavio u ruke Vlade".

"Ustavni sud ne provodi volju građana i ustavnu odredbu da građani i Hrvatski sabor mogu mijenjati zakone, a ovdje Ustavni sud služi za sprječavanje izravne demokracije i u potpunosti je podložan vladajućim strukturama", rekao je Stanić u izjavi za Hinu komentirajući odluku Ustavnog suda.

Ustvrdio je kako je Ustavni sud "potpisao samo malo prošireni tekst obrazloženja predsjednika saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđe Grbina zašto bi pitanje trebalo biti neustavno". U tekstu obrazloženja naveden je "cijeli niz netočnosti", no ono što izlazi iz tih okvira jest točka 64. u kojoj stoji da je Vlada odustala od koncesije 16. travnja 2015. i samoobavezala se da ne može sutra ponovno donijeti odluku o koncesiji bez izjašnjavanja građana na referendumu. To je jedina svijetla točka u tome svemu, istaknuo je Stanić.

Mijat Stanić: "Mi koji smo pokrenuli inicijative ipak nećemo stati jer mislimo da smo dužni urediti ovo društvo i građani imaju pravo sudjelovati u odlučivanju o važnim pitanjima na referendumu."

"Mislim da to što su odluke Ustavnog suda u posljednje vrijeme sve redom protiv svih inicijativa koje dolaze iz sindikata i građana nije dobro i da vodi u diktaturu i ohrabruje vlast, koja ionako ne sluša građane, da ih sluša još manje. Mislim da to nije dobro", izjavio je Stanić, dodajući da pokretači inicijative nisu obeshrabreni i da nastavljaju borbu.

"No, mi koji smo pokrenuli inicijative ipak nećemo stati jer mislimo da smo dužni urediti ovo društvo i građani imaju pravo sudjelovati u odlučivanju o važnim pitanjima na referendumu", istaknuo je.

"Mi ćemo i dalje nastaviti tu borbu", najavio je Stanić, dodajući kako se nisu obeshrabrili. Ocijenio je da je odluka Ustavnog suda "velika sramota i blamaža" za taj sud.

Na pitanje o sljedećim konkretnim pomacima, Stanić je odgovorio kako će provjeriti kakva je europska praksa i ima li koja institucija koja može utjecati na tu odluku. Dodao je da će se svakako žaliti.

"Nastavit ćemo s referendumskim inicijativama, pred nama je zakon o referendumu, a nije isključeno da će se inicijative uskoro pozabaviti i Ustavnim sudom i zatražiti da ga se smjesti gdje mu je mjesto i da služi građanima, a ne vladajućim strukturama", izjavio je Stanić.

Ključne riječi: referendum, Mijat Stanić, autoceste
<
Vezane vijesti